Tentokrát pro vás máme jednoduchý recept, který vám nezabere mnoho času: polévku z červené čočky. Je plná vitamínů a chutná opravdu skvěle.
Ingredience:
jedna menší cibule
malá mrkev
kousek celeru
kousek petrželového kořenu
200 g červené čočky
špetka muškátového oříšku
sůl, pepř, ocet, cukr
rohlíky
2 lžíce olivového oleje
Postup:
Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nastrouháme na hrubém struhadle (nebo nakrájíme najemno). V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme zeleninu a smažíme na mírném ohni asi pět minut. Občas promícháme.
Čočku nasypeme do cedníku a propláchneme ji pod tekoucí vodou. Přidáme do zeleninového vývaru s jednou lžící soli a špetkou muškátového oříšku (ten nastrouháme na jemném struhadle rovnou do polévky). Zalijeme asi litrem vody a dáme na třicet minut vařit.
Polévku rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém a dochutíme solí (je-li třeba), pepřem, jednou lžící octa a polovinou lžičky cukru. Rohlíky nakrájíme na kolečka a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran. Dáváme na kuchyňský papír, aby se zbavily přebytečného tuku.
Dobrou chuť!
Suroviny: 500g mletého hov?zího a vep?ového masa, s?l, mletý ?erný pep?, kari ko?ení, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, hladká mouka na tvarování. Na omá?ku: 2 lžíce oleje, 1 st?edn? velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 litru sladké smetany na šlehání, s?l, 3 stroužky ?esneku, 2 bobkové listy, 5 kuli?ek nového ko?ení, špetka chilli ko?ení, 1 malý raj?atový protlak nebo 6 lžic ke?upu, 2 lžíce rybízové marmelády.
Jak známo, celer je v zásad? velice prosp?šná „bylina“, p?edevším na snižování škodlivého cholesterolu v krvi, na podporu imunity a další neduhy. Není t?eba se obávat, že bychom jeho konzumací v podob?, jakou Vám chci nabídnout, zh?ešili proti svým masožravým zásadám. Výsledek tohoto receptu lze použít i jako studenou p?ílohu k mas?m.
Suroviny: 500g mletého masa, 1 lžíce mleté papriky (m?že být ostrá), 1 vejce, hladká mouka, strouhanka, 1 v?tší cibule, 300g moravské (paprikové) klobásy, 100g jemn? nakrájené slaniny, špetka tymiánu, rostlinný tuk, s?l.
Mé kuliná?ské chu?ové pohárky dostaly hroznou ránu. I úder je slabé slovo. Byli jsme prost? p?ed n?kolika lety pozváni na svatební hostinu. Manželka sice ?íkala, že její známá coby novomanželka je šet?ílek až na p?du, ale všechna má nejhrozn?jší o?ekávání byla prost? p?ekonána.
Suroviny:
Suroviny: 