Následující recept vznikl zcela náhodou před lety u Tonyho Linharta na chatě na Kocábě. Předesílám, že to bylo v neděli, kdy dovezené zásoby již dávno vzaly za své a bylo nutno uvařit nedělní oběd. Jak se říká „co dům dal“. Přála bych Vám vidět Tonyho nedůvěřivý výraz, je totiž známý svým vyhlášeným kuchařským uměním a mlsným jazýčkem. A tohle, co jsem chystala, tedy v životě neviděl.
Našla jsem půl hlávky bílého zelí, přiměřeně /asi 5 /špekáčků, kari koření, sojovou omáčku, polévkové koření, alias Magi, Worchesterskou omáčku, Solamyl, olej nebyl, bylo máslo. Tedy zbytek másla.
Rozdělali jsme v kamnech oheň, na staré železné pánvi jsem rozpustila máslo a na něm jsem restovala zelí, nakrájené na jemné nudličky. Když bylo sklovaté, přesunula jsem ho na talíř a na pánvi jsem pokračovala s opékáním špekáčků, nakrájených rovněž na větší nudličky. Když byly krásně zlatavé, přidala jsem orestované zelí, přidala dle chuti koření a omáčky, poprášila Solamylem a dílo bylo dokonáno.
Tuto velice voňavou dobrotu jsem servírovala i s pánví na stůl, přílohou byl chléb a nebudete mi věřit, že nevěřící a nedůvěřivý Tony si liboval, jaká že to je dobrota. Velkou ctí pro mě bylo uveřejnění tohoto receptu v jeho Trampské kuchařce, samozřejmě pod krycím a kulišáckým názvem.
Jak je vidět, i z mála se dají udělat zázraky a mně nezbývá, než popřát všem tvůrcům dobrou chuť!
Suroviny: 500g mletého hov?zího a vep?ového masa, s?l, mletý ?erný pep?, kari ko?ení, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, hladká mouka na tvarování. Na omá?ku: 2 lžíce oleje, 1 st?edn? velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 litru sladké smetany na šlehání, s?l, 3 stroužky ?esneku, 2 bobkové listy, 5 kuli?ek nového ko?ení, špetka chilli ko?ení, 1 malý raj?atový protlak nebo 6 lžic ke?upu, 2 lžíce rybízové marmelády.
Jak známo, celer je v zásad? velice prosp?šná „bylina“, p?edevším na snižování škodlivého cholesterolu v krvi, na podporu imunity a další neduhy. Není t?eba se obávat, že bychom jeho konzumací v podob?, jakou Vám chci nabídnout, zh?ešili proti svým masožravým zásadám. Výsledek tohoto receptu lze použít i jako studenou p?ílohu k mas?m.
Mé kuliná?ské chu?ové pohárky dostaly hroznou ránu. I úder je slabé slovo. Byli jsme prost? p?ed n?kolika lety pozváni na svatební hostinu. Manželka sice ?íkala, že její známá coby novomanželka je šet?ílek až na p?du, ale všechna má nejhrozn?jší o?ekávání byla prost? p?ekonána.
Suroviny:
Suroviny:
Bílky do polévky: jestliže potřebujete k přípravě pokrmu žloutky, bílky nevyhazujte, ale zavařte do polévky.