Jak známo, celer je v zásad? velice prosp?šná „bylina“, p?edevším na snižování škodlivého cholesterolu v krvi, na podporu imunity a další neduhy. Není t?eba se obávat, že bychom jeho konzumací v podob?, jakou Vám chci nabídnout, zh?ešili proti svým masožravým zásadám. Výsledek tohoto receptu lze použít i jako studenou p?ílohu k mas?m.
Budeme potřebovat 1 velký celer, 2 střední cibule, olej, zeleninový bujon, citronovou šťávu, sůl, pepř.
Celerovou bulvu očistíme a pokrájíme na kostky a v míse ihned zakapeme citronovou šťávou, aby celer nezhnědnul. Pak si nakrájíme na jemno cibuli, kterou v kastrole zpěníme na trošce oleje. Přidáme celer, krátce orestujeme, opepříme, osolíme a zalijeme zeleninovým vývarem, nebo horkou vodou. Dusíme do změknutí, poté rozmixujeme na kaši, kterou vrátíme do kastrolu a na mírně teplé plotně prohříváme do úplného odpaření vody. Vznikne jemné, voňavé pyré, které lze servírovat jako přílohu, třeba namísto bramborové kaše. Studené, smíchané s trochou hořčice lze použít jako pochutinu k různým druhům masa.
Nejraději mám celerové pyré jako přílohu k bramborám, pečeným v alobalu. Je dobré vybrat větší brambory, omýt a naříznout hlubší křížek. Každou zvlášť posadím na čtverec alobalu, pokapu olivovým olejem, osolím, pokmínuji a provoním pár lístky čerstvého rozmarýnu. Důkladně zabalím a peču je asi hodinku na 180 stupňů. Před koncem lze alobal rozevřít a brambory posypat strouhaným sýrem a zapéct do růžova.
Úžasná záležitost!
Suroviny: 500g mletého hov?zího a vep?ového masa, s?l, mletý ?erný pep?, kari ko?ení, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, hladká mouka na tvarování. Na omá?ku: 2 lžíce oleje, 1 st?edn? velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 litru sladké smetany na šlehání, s?l, 3 stroužky ?esneku, 2 bobkové listy, 5 kuli?ek nového ko?ení, špetka chilli ko?ení, 1 malý raj?atový protlak nebo 6 lžic ke?upu, 2 lžíce rybízové marmelády.
Suroviny: 500g mletého masa, 1 lžíce mleté papriky (m?že být ostrá), 1 vejce, hladká mouka, strouhanka, 1 v?tší cibule, 300g moravské (paprikové) klobásy, 100g jemn? nakrájené slaniny, špetka tymiánu, rostlinný tuk, s?l.
Mé kuliná?ské chu?ové pohárky dostaly hroznou ránu. I úder je slabé slovo. Byli jsme prost? p?ed n?kolika lety pozváni na svatební hostinu. Manželka sice ?íkala, že její známá coby novomanželka je šet?ílek až na p?du, ale všechna má nejhrozn?jší o?ekávání byla prost? p?ekonána.
Suroviny:
Suroviny:
Bílky do polévky: jestliže potřebujete k přípravě pokrmu žloutky, bílky nevyhazujte, ale zavařte do polévky.