Pro dámy, které by rády dietní papání, ale i pro pány, kteří rádi dobrou krmi, jsem si dovolila sepsat receptík na jídlo velmi chutné a přitom snadné na přípravu. Tak tady ho máte.
Ingredience:
200 g krůtích prsou
2 velké mrkve
1 petržel
½ celeru
1 velká cibule
asi 1 ½ dcl červeného vína
olej
bobkový list, nové koření, celý pepř, špetka tymiánu, sůl
(množství zeleniny lze upravovat podle potřeby, čím víc, tím je víc omáčky!)
Postup:
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso, nakrájené na větší kostky, osmahneme, přidáme nakrájenou zeleninu na hrubo, znovu společně osmahneme. Přidáme koření, osolíme a podlijeme vínem. Promícháme a dolijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přikryjeme poklicí a na nejnižším stupni dusíme tak dlouho, až je zelenina měkká.
Pak vyjmeme maso, vyjmeme koření a zeleninu i se šťávou rozmixujeme.
Vznikne úžasná, hustá omáčka, kterou já většinou ještě ředím vodou. Dochutíme citronovou šťávou, podle chuti dosolíme, vrátíme masíčko zpět.
Je to dietní svíčková a navíc strašně dobrá, nejradši ji mám s těstovinami, nebo s bramborem, pro větší jedlíky lze použít i knedlík.
No a pokud nelpíte příliš na dietních zásadách, můžete zjemnit smetanou.
Samozřejmě nesmí chybět brusinky a pak už můžu jen popřát DOBROU CHUŤ!!
MŇAM!!!
Suroviny: 500g mletého hov?zího a vep?ového masa, s?l, mletý ?erný pep?, kari ko?ení, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, hladká mouka na tvarování. Na omá?ku: 2 lžíce oleje, 1 st?edn? velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 litru sladké smetany na šlehání, s?l, 3 stroužky ?esneku, 2 bobkové listy, 5 kuli?ek nového ko?ení, špetka chilli ko?ení, 1 malý raj?atový protlak nebo 6 lžic ke?upu, 2 lžíce rybízové marmelády.
Jak známo, celer je v zásad? velice prosp?šná „bylina“, p?edevším na snižování škodlivého cholesterolu v krvi, na podporu imunity a další neduhy. Není t?eba se obávat, že bychom jeho konzumací v podob?, jakou Vám chci nabídnout, zh?ešili proti svým masožravým zásadám. Výsledek tohoto receptu lze použít i jako studenou p?ílohu k mas?m.
Suroviny: 500g mletého masa, 1 lžíce mleté papriky (m?že být ostrá), 1 vejce, hladká mouka, strouhanka, 1 v?tší cibule, 300g moravské (paprikové) klobásy, 100g jemn? nakrájené slaniny, špetka tymiánu, rostlinný tuk, s?l.
Mé kuliná?ské chu?ové pohárky dostaly hroznou ránu. I úder je slabé slovo. Byli jsme prost? p?ed n?kolika lety pozváni na svatební hostinu. Manželka sice ?íkala, že její známá coby novomanželka je šet?ílek až na p?du, ale všechna má nejhrozn?jší o?ekávání byla prost? p?ekonána.
Suroviny:
Suroviny:
Bílky do polévky: jestliže potřebujete k přípravě pokrmu žloutky, bílky nevyhazujte, ale zavařte do polévky.