Období masopustu je v plném proudu. A co k němu patří? Jitrnice, jelítka, ovárek… a také škvarková pomazánka. Pojďme si ji teď připravit.
Ingredience:
kelímek škvarků – asi 200 gramů
3 vejce
3 polévkové lžíce hořčice
1 větší cibule
1 lžička soli
pepř
Postup:
Vejce uvařím natvrdo, vařím 10 minut. Oloupu je a přepůlím. Škvarky hodím do mixéru, přidám hořčici a rozmixuji. Přidám uvařená vejce a ještě chvíli mixuji, až mi vznikne hladká pomazánka. Přendám ji do mísy.
Cibuli rozkrájím a vmíchám ke škvarkům. Dochutím solí a pepřem, mísu přikryji a dám do druhého dne uležet v ledničce.
Mažu na čerstvý chleba.
Vaření vajec natvrdo:
Vajíčka vyndám z chladničky a nechám ohřát na pokojovou teplotu. Dám je do kastrůlku se studenou vodou, aby byla celá ponořená, a uvedu k varu. Vařím 10 minut! (Když na ně zapomenu, mají žloutky ošklivou zelenou barvu.) Uvařená vyndám lžící a dám do hrnku se studenou vodou. Naťuknu na širší straně a ještě je ponořím do studené vody, aby šla dobře oloupat.
Dobrou chuť!
Suroviny: 500g mletého hov?zího a vep?ového masa, s?l, mletý ?erný pep?, kari ko?ení, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, hladká mouka na tvarování. Na omá?ku: 2 lžíce oleje, 1 st?edn? velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 litru sladké smetany na šlehání, s?l, 3 stroužky ?esneku, 2 bobkové listy, 5 kuli?ek nového ko?ení, špetka chilli ko?ení, 1 malý raj?atový protlak nebo 6 lžic ke?upu, 2 lžíce rybízové marmelády.
Jak známo, celer je v zásad? velice prosp?šná „bylina“, p?edevším na snižování škodlivého cholesterolu v krvi, na podporu imunity a další neduhy. Není t?eba se obávat, že bychom jeho konzumací v podob?, jakou Vám chci nabídnout, zh?ešili proti svým masožravým zásadám. Výsledek tohoto receptu lze použít i jako studenou p?ílohu k mas?m.
Suroviny: 500g mletého masa, 1 lžíce mleté papriky (m?že být ostrá), 1 vejce, hladká mouka, strouhanka, 1 v?tší cibule, 300g moravské (paprikové) klobásy, 100g jemn? nakrájené slaniny, špetka tymiánu, rostlinný tuk, s?l.
Mé kuliná?ské chu?ové pohárky dostaly hroznou ránu. I úder je slabé slovo. Byli jsme prost? p?ed n?kolika lety pozváni na svatební hostinu. Manželka sice ?íkala, že její známá coby novomanželka je šet?ílek až na p?du, ale všechna má nejhrozn?jší o?ekávání byla prost? p?ekonána.
Suroviny:
Suroviny: 