Dnes vám přinášíme několik užitečných rad do kuchyně z babiččina kapsáře. Věříme, že se vám budou hodit, protože naše babičky byly moudré a všechny tyto věci si samy vyzkoušely.
Uchovávání nudlí: Pokud chcete zbylé uvařené těstoviny uschovat, omastěte je máslem nebo olejem, aby se neslepily. Můžete je dát i ihned po uvaření do studené vody a nechat 15 minut stát. Krátké přelití studenou vodou v tomto případě nestačí.
Vyschlá marmeláda: Pokud nebyla sklenice dost pevně uzavřena a marmeláda oschla na povrchu, nalijte do ní trochu horké vody. Vmíchejte dovnitř a ona zase pěkně zvláční. Musíte ji však rychle spotřebovat.
Čištění zeleniny: Abyste se při loupání, čištění a škrábání zeleniny neodřeli a neumazali si prsty, zpracovávejte zeleninu jen mokrýma rukama.
Nudličky ze zbytků: Když obalujete řízky a zbyde vám vajíčko, mouka a strouhanka, nevyhazujte je, ale spojte do těstíčka. Dochuťte solí, majoránkou, pepřem a lisovaným stroužkem česneku. Osmažte a nakrájejte na nudličky. Jsou výborné do vývarových polévek.
Zbylá bábovka nebo piškot: Zbyde-li vám pár porcí bábovky nebo piškotu, rozdělte je do misek, polijte pro děti šťávou a pro dospěláky něčím ostřejším. Přelijte pudinkem, nejlépe vanilkovým, a dejte vychladit. Je to vážně dobrota.
Jiná úprava pečených brambor: Nakrojte brambory jako na hřebínky a mezi jednotlivé plátky vkládejte např. uzeninu, cibuli, česnek, špek, co máte rádi, pomažte rozšlehaným žloutkem a nechte zapéct. Vypadají a chutnají moc dobře.
Starší pečivo na jednohubky: Chcete-li připravit jednohubky a máte starší rohlíky, nakrájejte je na kolečka, lehce potřete máslem a nechte na chvilku zapéct v troubě.
Rychlé slané pohoštění: Vyválíme plát listového těsta, opatrně dáme na vymaštěný plech a na něm teprve těsto rozdělíme na proužky. Potřeme žloutkem a potom posypeme, solí, kmínem, mákem, sezamovými semínky nebo strouhaným sýrem.
Suroviny: 500g mletého hov?zího a vep?ového masa, s?l, mletý ?erný pep?, kari ko?ení, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, hladká mouka na tvarování. Na omá?ku: 2 lžíce oleje, 1 st?edn? velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 litru sladké smetany na šlehání, s?l, 3 stroužky ?esneku, 2 bobkové listy, 5 kuli?ek nového ko?ení, špetka chilli ko?ení, 1 malý raj?atový protlak nebo 6 lžic ke?upu, 2 lžíce rybízové marmelády.
Jak známo, celer je v zásad? velice prosp?šná „bylina“, p?edevším na snižování škodlivého cholesterolu v krvi, na podporu imunity a další neduhy. Není t?eba se obávat, že bychom jeho konzumací v podob?, jakou Vám chci nabídnout, zh?ešili proti svým masožravým zásadám. Výsledek tohoto receptu lze použít i jako studenou p?ílohu k mas?m.
Suroviny: 500g mletého masa, 1 lžíce mleté papriky (m?že být ostrá), 1 vejce, hladká mouka, strouhanka, 1 v?tší cibule, 300g moravské (paprikové) klobásy, 100g jemn? nakrájené slaniny, špetka tymiánu, rostlinný tuk, s?l.
Mé kuliná?ské chu?ové pohárky dostaly hroznou ránu. I úder je slabé slovo. Byli jsme prost? p?ed n?kolika lety pozváni na svatební hostinu. Manželka sice ?íkala, že její známá coby novomanželka je šet?ílek až na p?du, ale všechna má nejhrozn?jší o?ekávání byla prost? p?ekonána.
Suroviny:
Suroviny: 