V celé naší republice se během února konají masopusty, které bývají oslavou jídla. A i když už podle křesťanského kalendáře začal půst, my si dnes v Baštírně řekneme, jak se dělá domácí škvarková pomazánka.
Podařilo se nám získat recept na výbornou škvarkovou pomazánku, která se o masopustu podávala u Brunclíků v Letech u Dobřichovic. Recept není podle Brunclíků nijak závratný, respektive není žádný. Kuchařka k tomu podotýká: „Můj problém totiž je, že jsem nic nevážila a neměřila a vlastně ani žádný uveřejňovaný recept nedodržela…“
Ale prý by to mohlo být snad nějak takhle.
Suroviny:
velká miska (cca 600 ml) škvarků
2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
podle chuti jemně nakrájená kyselá okurka + lák, sůl, pepř
kdo chce, může ještě přidat drobně nakrájenou cibulku, ale v té letovské pomazánce nebyla
Postup:
Škvarky rozemeleme buď mixérem, nebo strojkem na maso, čím, víc, tím lépe. Do misky přidáme hořčici, kyselou okurku, lák a ochutíme solí a pepřem. Podle chuti můžeme přidat také vystydlou, na sádle osmaženou cibulku. Pomazánku podáváme nejlépe s chlebem.
Pomazánka je tak úžasná, že si ji vychutnáme v kterémkoli ročním období!
Foto: Jakub Kencl
Suroviny: 500g mletého hov?zího a vep?ového masa, s?l, mletý ?erný pep?, kari ko?ení, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, hladká mouka na tvarování. Na omá?ku: 2 lžíce oleje, 1 st?edn? velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 litru sladké smetany na šlehání, s?l, 3 stroužky ?esneku, 2 bobkové listy, 5 kuli?ek nového ko?ení, špetka chilli ko?ení, 1 malý raj?atový protlak nebo 6 lžic ke?upu, 2 lžíce rybízové marmelády.
Jak známo, celer je v zásad? velice prosp?šná „bylina“, p?edevším na snižování škodlivého cholesterolu v krvi, na podporu imunity a další neduhy. Není t?eba se obávat, že bychom jeho konzumací v podob?, jakou Vám chci nabídnout, zh?ešili proti svým masožravým zásadám. Výsledek tohoto receptu lze použít i jako studenou p?ílohu k mas?m.
Suroviny: 500g mletého masa, 1 lžíce mleté papriky (m?že být ostrá), 1 vejce, hladká mouka, strouhanka, 1 v?tší cibule, 300g moravské (paprikové) klobásy, 100g jemn? nakrájené slaniny, špetka tymiánu, rostlinný tuk, s?l.
Mé kuliná?ské chu?ové pohárky dostaly hroznou ránu. I úder je slabé slovo. Byli jsme prost? p?ed n?kolika lety pozváni na svatební hostinu. Manželka sice ?íkala, že její známá coby novomanželka je šet?ílek až na p?du, ale všechna má nejhrozn?jší o?ekávání byla prost? p?ekonána.
Suroviny:
Suroviny: 