Ilustra?ní fotoJak známo, celer je v zásad? velice prosp?šná „bylina“, p?edevším na snižování škodlivého cholesterolu v krvi, na podporu imunity a další neduhy. Není t?eba se obávat, že bychom jeho konzumací v podob?, jakou Vám chci nabídnout, zh?ešili proti svým masožravým zásadám. Výsledek tohoto receptu lze použít i jako studenou p?ílohu k mas?m.

Budeme potřebovat 1 velký celer, 2 střední cibule, olej, zeleninový bujon, citronovou šťávu, sůl, pepř.

Celerovou bulvu očistíme a pokrájíme na kostky a v míse ihned zakapeme citronovou šťávou, aby celer nezhnědnul. Pak si nakrájíme na jemno cibuli, kterou v kastrole zpěníme na trošce oleje. Přidáme celer, krátce orestujeme, opepříme, osolíme a zalijeme zeleninovým vývarem, nebo horkou vodou. Dusíme do změknutí, poté rozmixujeme na kaši, kterou vrátíme do kastrolu a na mírně teplé plotně prohříváme do úplného odpaření vody. Vznikne jemné, voňavé pyré, které lze servírovat jako přílohu, třeba namísto bramborové kaše. Studené, smíchané s trochou hořčice lze použít jako pochutinu k různým druhům masa.

Nejraději mám celerové pyré jako přílohu k bramborám, pečeným v alobalu. Je dobré vybrat větší brambory, omýt a naříznout hlubší křížek. Každou zvlášť posadím na čtverec alobalu, pokapu olivovým olejem, osolím, pokmínuji a provoním pár lístky čerstvého rozmarýnu. Důkladně zabalím a peču je asi hodinku na 180 stupňů. Před koncem lze alobal rozevřít a brambory posypat strouhaným sýrem a zapéct do růžova.

Úžasná záležitost!