
Ilustra?ní foto
Budeme potřebovat 1 velký celer, 2 střední cibule, olej, zeleninový bujon, citronovou šťávu, sůl, pepř.
Celerovou bulvu očistíme a pokrájíme na kostky a v míse ihned zakapeme citronovou šťávou, aby celer nezhnědnul. Pak si nakrájíme na jemno cibuli, kterou v kastrole zpěníme na trošce oleje. Přidáme celer, krátce orestujeme, opepříme, osolíme a zalijeme zeleninovým vývarem, nebo horkou vodou. Dusíme do změknutí, poté rozmixujeme na kaši, kterou vrátíme do kastrolu a na mírně teplé plotně prohříváme do úplného odpaření vody. Vznikne jemné, voňavé pyré, které lze servírovat jako přílohu, třeba namísto bramborové kaše. Studené, smíchané s trochou hořčice lze použít jako pochutinu k různým druhům masa.
Nejraději mám celerové pyré jako přílohu k bramborám, pečeným v alobalu. Je dobré vybrat větší brambory, omýt a naříznout hlubší křížek. Každou zvlášť posadím na čtverec alobalu, pokapu olivovým olejem, osolím, pokmínuji a provoním pár lístky čerstvého rozmarýnu. Důkladně zabalím a peču je asi hodinku na 180 stupňů. Před koncem lze alobal rozevřít a brambory posypat strouhaným sýrem a zapéct do růžova.
Úžasná záležitost!