Petr Bende, kterého s ptala Věra Martinová, které se ptal Petr Kocman, se ptá skupiny Madalen, za kterou mu odpovídá Honza Štaigl.

 

Zdravím kapelu Madalen a vybral jsem si Vás k vyzpovídání pro Štafetu.:-) 

Vzpomínám si, že jsme se vídávali na předkolech  festivalů Porta, nebo Zahrada. Připomeňte mi v jakém roce to bylo? Vzpomínáte si na naše společné soutěžení?

Ano bylo to koncem devadesátek (přesný rok si už nevybavím), kdy jsi se objevil na folkové scéně se svým Petr Bende & Band. Trošku jsem na to koukal, co se to na scéně FCT objevilo. ? Byl jsem ještě trošku ortodoxní a věnoval se hlavně akustické hudbě…. No a podívej kde jsem…. el.kytara, krabičky, komba  …  ?

Tehdy to byly první roky našeho setkávání… ano byla to Porta, Zahrada a možná i festival Moravský Vrabec. Nicméně jsme se pak nějakou dobu míjeli a potkali se až na hudebním táboře v Lipnici nad Sázavou (organizují manželé Guthovi jako soustředění finalistů soutěže BRÁNA – obdoba dětské Potry). Přijel jsi tam si zazpívat s táborovým sborem. No a tehdy se nastartovala naše spolupráce a první společný koncert v Zábřeze.

 

Kapelu Madalen mám dnes již za folkovou stálici. Jak dlouho fungujete a v jaké sestavě teď vystupujete?  Měnila se sestava vícekrát, nebo se držíte stále v původním složení?

Děkujeme za tu „folkovou stálici“  ? … to je od Tebe pocta.
Letos naše kapela počítá už 30 let od vzniku. Tehdy v roce 1992 to byla jiná sestava a začínali jsme trampskou muzikou. Původní člen jsem vlastně už jen já (Honza), nicméně záhy po vzniku přišla do kapely zpěvačka Káťa (působí v Madalen do dnes). Vystřídali se muzikanti i další zpěvačky, byly i smutné události, kdy jsme přišli o dalšího zakládajícího člena kapely Honzu Šebestu – kytara a následně kontrabasistu Standu Hoigra a to při nehodách na motorce nebo v autě.  Ale čas běží dál a postupně se ustálila aktuální sestava se třemi zpěvačkami. A to byl i přelom roku 95 a 96 kdy jsem v jednom roce získali Portu za folk a v dalším za country. Tehdy Tedy Jana Gieselová, Káťa Vepřková, Věra Štaiglová a pak muzikanti Radek Petřík (kytara), Pavel Smoroj (kontrabas a baskytara) a Honza Štaigl (el. + ak. kytary, mandolína). Často s námi hostuje Víťa Štaigl na elektrickou kytaru nebo Víťa Kolčava na bicí.

 

Kdo je u Vás hlavním autorem hudba a textu?
První skladby Madalen byly z mojí dílny, ale to byl pravěk éry Madalen (např. píseň Zrcadlo nebo Propast).  Postupně jsem však rád přenechal tvorbu textů Janě, které to jde samo, má svůj rukopis, který se k nám hodí a hlavně umí psát na míru holkám z kapely. Poslední dobou se do textů zapojila i Věrka, tak se nám to posouvá do rozmanitosti. Hudbu skládáme na střídačku s Janou. Občas zavítáme pro inspiraci za moře a otextujeme některou z písní Alison Krauss, Boba Dylana, Nickel Creek atd… V období tvorby CD Na barvách byl významným autorem i Honza Adamec (kytara), který u nás působil s jeho ženou Blankou (housle) a tehdy i s Honzou Dobiášem (kontrabas). Nyní jsou jádrem kapely A.M.Úlet.

 

Doba digitální nás donutila se prezentovat více na internetu. Ale i přesto se zeptám. Kolik vydala klasických alb, CD skupina Madalen a nechystáte se na nějakou další novinku, klip, spolupráci?

My říkáme s nadsázkou, že Madalen vydává oficiální alba po desetiletkách  ?.  První CD vyšlo v roce 1998 (Madalen), následně v roce 2008 (Na barvách) a pak 2018 (Časem). Mezi tím jsme vydali i jiná alba – takové samizdaty, jako např. vánoční CD „Z Apaluchy k Betlému“ nebo „Absolutní bomba“. Podíleli jsme se i na dalších kompilacích jako Porta Řevnice 2010, Prázdniny v Telči 1999, Country-Folk Aréna 2013, Folk Žije 2013. V této „zvláštní“ době jsme se pak soustředili na live stream benefiční koncerty, které jsme pořádali z Kaťáku v Zábřeze. Koncerty jsou ke shlédnutí na Youtube Madalen. Avšak oficiální klip nás ještě čeká. Zatím přemýšlíme, jaká forma / design / příběh by se měl v klipu objevit. Není to jen o tom si stoupnut na louku nebo na pláž moře a natočit to na jeden záběr…  ?  Touto cestou bychom se nechtěli dát ?. Tak jestli máš nápad, budeme za něj rádi.

 

Vzpomínám na naše společné vystoupení na festivalu Mohelnický Folk Fest. Již po několikáté jsme se na pódiu viděli a vždycky mě to moc těší. Po mém kamarádovi Pavlu Aligátoru Nenkovském, kterému přeji hodně zdraví a děkuji za vše co pro folk a country hudbu dělal a dělá,  jste přebrali a jste pokračovateli tradičního festivalu. Vím, že jste všichni okolo Mohelnice. Koho to byl nápad, jak to přišlo a jste teď s odstupem času rádi, že jste do toho šli?

Po oznámení Aligátora, že byl 44.ročník Mohelnického dostavníku ® ten poslední, jsme samozřejmě smutnili a říkali si, že to přece nejde, aby taková krásná tradice na konci prázdnin v Mohelnici skončila. Nicméně jsme nediskutovali, že bychom na dostavník navázali. Vůbec jsme si to nedokázali představit organizovat takový festival v tak velkém rozměru. To přišlo až po čase, kdy se nejprve objevily aktivity jiných kamarádů a muzikantů udělat další ročník jako alespoň poděkování Aligátorovi a všem kolem Mohelnického dostavníku ®. Nicméně to nedopadlo.  No a tak, a za to vlastně může Věrka, jsme se jednou bavili, proč bychom to nezkusili a neudělali obdobný festival, ale v menším měřítku. No nakonec jsme se sešli i s Aligátorem a s jeho velikou podporu (a za to jsme mu velmi vděčni) a podporou mnoha dalších (například Vlastičky Jiráskové nebo týmu kolem Mirči Saňákové) jsme se pustili do nástupnického festivalu Mohelnický FolkFest. Letos to bude třetí ročník a již tradičně lze vidět a slyšet přes 40 kapel na čtyřech pódiích, písničkáře, dua, nebo i divadlo.

Vždy je to veliký nápor na organizaci a všechno kolem. To, co jde vidět na první pohled je vždy dramaturgie festivalu. Jenže to je možná 10% z celé činnosti co se musí kolem takové akce udělat. Ten největší objem dělá papírování a žádosti a oznámení a smlouvy a faktury a pronájmy a lavičky a pódia a světa a zvuk a toalety a ubytování a elektřina a odpady a záložní generátor a…atd atd… Ještě před prvním ročníkem jsem se jednou zeptal Aligátora, když už jsem byl opravdu dost na dně ze všech těch povolení a oznámení a žádostí, jestli to stojí „za to“. A odpověď byla stručná…. „ano stojí“. Teprve po prvním ročníku jsme to s kapelou pocítili. Ta obrovská energie pozitivní odezvy a nadšení z dalšího ročníku festivalu, že to sice není dostavník, ale je to jiný a přesto stejný festival, kde jsou všichni naladěni na stejnou vlnu, na kvalitní muziku, ochotu a obětavost, kamarádství a hlavně na to tradiční setkání na konci prázdnin, bez kterého si to všichni nemohou představit.

  

Na jaký program letos fanoušky nalákáte?  

Začínáme klasicky ve čtvrtek na státním hradě Bouzov, kde je večerní zahajovací koncert festivalu na hradním nádvoří. Letos mohu prozradit, že to bude právě Marien s Víťou Troníčkem, která otevře třetí festivalový ročník na tomto pohádkovém pódiu. Následující dny, tedy od pátku do soboty do večera budou další pódia v městských sadech v Mohelnici, v kempu Morava nebo na náměstí. Potvrzeny nebo v jednání jsou kapely např. Bokomara, Žalman a spol, Folk Team, Robert Křesťan a Druhá Tráva, Alibaba, A.M.Úlet, Malina Brothers, Loes & The Acoustic Engineers, Veget, Hulán & Hromčík, nebo Vlasta Redl s kapelou a mnoho, mnoho dalších. Letos bychom s Madalen rádi zabrousili do old time muziky a společně s Houslovou školou Radka Špindlera představili divákům kouzlo písní z apalačských hor ve své prostosti a přesto upřímnosti. To vše od 25. srpna do 28. srpna 2022 na Mohelnickém FolkFestu www.folk-fest.cz

 

 

Moc Vám fandím. Přeji hodně další krásné muziky, pohody a energie, kterou přinášíte a také ať se festivalu daří.

S pozdravem a úctou

Petr Bende

 

Moc děkuji Peťo za to, že jsme se mohli potkat a zažít společně plno krásných okamžiků nejen na pódiu. Ať se Ti daří nejen v hudbě a uvidíme se.

Za Madalen, Honza Štaigl Mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.