Věra Martinová, které se ptal Petr Kocman, posílá pár otázek Petru Bende.

  

Petře moc Tě zdravím a posílám pár otázek 

Občas se potkáváme na různých pódiích a tak vím, že jsi nejen zpěvák, ale také multiinstrumentalista…. Kterého z nástrojů, kdyby sis musel vybrat, by ses nikdy nevzdal?

 

Prvotně posílám velké DĚKUJI Věrko za setkání alespoň takto na dálku a za otázky.

Jaký nástroj u mne nesmí chybět? Těžká otázka, jelikož každý mi přináší jinou inspiraci. Bicí nástroje jsou mé srdce i energie od dětství, tak ty bych asi nikdy nevynechal. Ale jelikož skládám písně a na bicí se to až tak moc nedá, tak kytara a piáno nesmí nikdy chybět.

  

Dočetla jsem se, že jsi byl na Mladé písni v Jihlavě stejně jako já, jen o 33 let později. Za mne to byla jediná a hlavní talentová soutěž, velmi prestižní, vedli nás špičkoví hlasoví pedagogové, byli tam hudební skladatelé jako třeba Jiří Svoboda a podobně. 

Jak to bylo na přelomu milénia a ve srovnání se Superstar.

Tak to je krásné propojení a další indície v našich setkáních. Mladá píseň Jihlava byla již ze mě, když jsem tam zpíval, trochu u svého konce a myslím, že to byly asi poslední ročníky. Vzpomínám na to ale moc hezky, velká zkušenost, mé první setkání s Petrem Mukem a skvělý tým pořadatelů, kteří se snažili pro mladé zpěváky něco udělat. Prezentoval jsem se tenkrát asi jako jediný vlastní tvorbou a tato cesta mi zůstala. Oproti tomu v Superstar jsme vlastní tvorbu prezentovat bohužel nemohli. Ale vše běží a díky mé cestě mohu teď svobodně tvořit, koncertovat a snad předávat svou hudbou radost. Jsem za to pokorně moc vděčný.

 

Přinesla Ti něco tahle soutěž? (mimochodem, držela jsem Ti palce?)

Děkuji moc. Přinesla mi mnoho zkušenosti, které bych se učil opravdu spíše dlouhá léta. Úžasný tým v čele s režisérem Michalem Čechem. Práce na televizním natáčení, přímých přenosech, jak zvládnout stres a v krátké časové přípravě ze sebe vydat to nejlepší. No a taky mnoho krásných zážitků, přátel a možnost. Možnost se svou kapelou po skončení koncertovat a zhmotnit  tak svůj velký hudební sen.

 

Vím, že jsi pracant a v podstatě skromný kluk, jak Ti sedí svět showbusinessu? 

Jsem rád, že mě vidíš jako pracanta. Snažím se jít vlastní cestou. Chci, ať jsou za mnou vidět výsledky, písničky, koncerty atd. Přesně takové, že když se ohlédnu za několik roků zpět, tak si budu moci říct, že jsem jen nestál na místě a že to všechno stálo za to a mělo svůj smysl, svou cestu, ze které jsem nesešel. Nikam se cíleně necpu, nemám to tak. Díky tomu mě ten pravý showbusiness trochu míjí a jsem více v klidu. Vyprávím své příběhy, písničky a lidé to se mnou evidentně baví a jsem za to moc rád. Třeba návštěvníků našich tradičních vánočních koncertů stále přibývá. To je to poděkování a to co mi dává zase novou energii pokračovat, skládat, vymýšlet a jít dál svojí cestou.

  

Co jsi dělal v době covidové? 

Jako každý muzikant jsem byl ze začátku velmi smutný. Rušily se koncerty, celé naše vánoční turné a to již dvakrát. Ale pak jsem se sebral a začal dělat sólo koncerty přes internet na mém facebooku Petr Bende & band. Nazval jsem své pořady Živě z obýváku. Odvysílal jsem opravdu zhruba něco přes sto hodin, odehrál přes tři sta písní a pozval si celou řadu hostů. Chtěl jsem být prostě fanouškům blíže a to se podařilo a nejvyšší sledovanost byla necelých 200 tisíc lidí za měsíc, což mě až zaskočilo. Hodlám v tom letos ještě pokračovat, jelikož doba do léta je dlouhá a teď se moc koncertů nepořádá.

V květnu se těším živě na čtyřech koncertech v Praze, Brně, Třebíčí a Zbraslavi u Brna, které jsme přesunovali z prosince. Tak si uděláme takové malé povánoční turné s mojí kapelou a cimbálovkou. Všechny zveme. No a pak přijde léto, kde už se to plní koncerty, na které se moc těším.

 

A co bys říkal nějaké spolupráci? ?

Určitě jsem stoprocentně pro. Už jsme se o tom spolu bavili a zkusím napsat nějakou písničku, kterou bychom si mohli spolu zazpívat. No a třeba bychom i dvojkoncertně mohli něco vymyslet. Tak si to dávám jako takové předsevzetí. Moc děkuji za otázky. Těším se na viděnou.

Přeji všem pevné zdraví a nezapomeňte chodit na koncerty a za kulturou.

 

Petře, přeju Ti, ať se Ti pořád daří, jsi zdravý, šťastný a muzikantsky naplněný.

 

Věra.

 

P.S.

Za tu dobu co Tě znám jsme spolu mluvili po telefonu asi dvakrát… Když jsem dopisovala tyhle otázky, zazvonil mobil a na displayi Tvoje jméno… a je to!