JananasSkupina Jananas byla nedávno nominována na Ceny And?l. Cenu nejvyšší sice nezískali, ale to nem?že jejich hudební tvrobu a bezva muziku nijak ohrozit.

Potěšila vás nominace na Ceny Anděl? Sice jste letos prvenství neoslavovali, ale považujete to i tak za skok vzhůru ke slávě?

Kdybychom prvoplánově toužili po slávě, měli bychom tolik rozumu, abychom se jí snažili dosáhnout nějakým spolehlivějším způsobem, než je existence kapely Jananas. Nečekáme, že nás budou někdy poslouchat davy, ale Anděl nám pomohl v tom, aby se o nás dozvědělo více posluchačů.

Vaše texty jsou charakterizuje humorný nadhled. Dá vám práci vymyslet něco pro zasmání nebo jdou podobné texty vylétají z myšlenek snadno samy?

Jak říkáte, v našich písních komentujeme věci, které kolem sebe vidíme s humorným nadhledem. Trochu nás mrzí, že jenom kvůli tomu, že je to na první pohled „sranda“, myslí si někteří lidé, že naše písně neřeší vážná témata nebo, že nemají žádný další přesah. Panuje všeobecně vžitý omyl, že když je píseň pomalá, temná a popisuje stavy duše, je snad také více hluboká. Myslíme si, že často je to mnohem větší klišé a povrch, jen to nikoho tak neirituje jako naše drzost a humor. Práci nám legrace nedá. Jsme lidi, co se rádi zamyslí a umí se i zasmát.

Vaše poslední CD je úspěšné a dostává se mu pochvalných kritik. Je to pro vás závazek pokračovat ve stejném tempu kvality, nebo to berete jako normální věc, že ze sebe dostáváte jen to nejlepší?

Závazek, závazek.. To, že nějaká kapela natočí dobrou desku je skutečnost, která se nemusí opakovat a toho jsme si vědomi. Nic dobrého na tomhle světě netrvá věčně. Stejně tak i Jananas může skončit nebo začít dělat něco úplně jiného než doposud. Necháme se budoucností překvapit.Vždycky děláme jen to, k čemu cítíme nějaké vnitřní pnutí.

Jestliže byste si měli vybrat pro společné turné dvě další skupiny nebo interprety, o koho by šlo a proč?

Máme rádi dvojici Flight of the Conchords. Kdyby měli turné po Čechách, určitě bychom k sobě hezky ladili.A z naší scény …třeba Buty ...to by mohla být zábavná jízda, ne?

Máte oblíbený festival, kam si rádi zajedete i jen jako diváci?

Letos se moc těšíme na Colours of Ostrava, kde bude zajímavý program. Určitě tam pár koncertů absolvujeme.


V jakém dopravním prostředku vás nebaví jezdit na koncerty?

Nemáme moc rádi autobusy. Zato milujeme vlaky a milovali jsme také již zesnulá kapelní auta Krakena a Žabku. Náš sen je mít příves!


Více na: Více na: http://www.jananas.cz/
http://bandzone.cz/jananas