Honza HomolaMuzikant, výtvarník a fotograf Jan Homola miluje folk a rád by fotil  Ivu Bittovou, Tommyho Emmanulela a Marlina Mansona v netradičním prostředí. Kde? To se dozvíte v dnešním rozhovoru.

Na svých stránkách máš skvělý povídání o dlouhé historii tvojí kytary. Jelikož, ale stránky nejsou delší čas aktualizované, máš ji vůbec ještě? A co od roku 2009 zajímavého zažila nebo přežila?

Moje stránky aktualizuju jen když přibude nějaká nová akce, či práce. Ona kytara mi visí na zdi hned vedle pracovního stolu. Nedávno jsem jí ukazoval při přednášce na státní konzervatoři a vyprávěl její příběh. Za téměř patnáct let se mnou procestovala nejrůznější země v Evropě, Asii, Jižní Americe a Africe. Mělo ji v ruce stovky národností, zažila ty nejšílenější transporty letadlem, vlakem, autem, taxíkem, lodí, rikšou, na kole, pěšky a má nesčetně škrábanců a ran. Přesto všechno ještě hraje. Ta kytara nám dala mnoho Wohnoutích písniček. Děkujeme jí.

Na co si s odstupem času vzpomeneš z cest do Indie?
Na mnoho věcí. Když jsme s bráchou vydávali knihu "Namasté Babá", která o Indii je, vyplula mi na mysl mračna vzpomínek. Indie je země neuvěřitelná, kde nelze nic nezažít. Brácha do ní jezdí každej rok, já se snažím objevovat jiný země, ale vím, že se do Indie určitě zase vrátím.

V roce 2009 ti vyšlo album Homolka Tobolka, koncertuješ ještě někde s tímto repertoárem nebo podobným novějším? Nebo jsi vytížen koncertováním se skupinou Wohnout?
Nemám na Homolku Tobolku moc času, ale sem tam si zahraju. Pojímám to spíše jako koncerty plný nepředvídatelný improvizace, neb to mi dává absolutní svobodu. Současně mi zabírá čas nové album s Wohnoutama a pak ještě dva boční mimohudební projekty, na kterejch už dělám průběžně několik let a čekám, až bude ta správná doba s tím jít do světa. O co jde držím v absolutní tajnosti:)

Je známo, že se věnuješ i fotografování. Kdybys měl  nyní vybrat tři osoby, které vyfotíš při pořádání jejich koncertu, o které by šlo a při jakém vystoupení?
Pocházím z fotografický rodiny, ale jako jedinej jsem se fotkou, až na pár výjimek, nezabejval profesionálně. Pracoval jsem však dlouhá léta ve firmě na skenování a fotomontáže, což mi dalo k focení vztah. Chtěl bych fotit Ivu Bittovou, Tommyho Emmanulela a Marlina Mansona v prostředí netradičním. Na hajzlu s houslema, vodě s kytarou a v Albertu se šunkou:)

Kde tě v nejbližší době mohou tvoji příznivci slyšet hrát?
S Wohnoutama všude možně a s Tobolkou jen občas někde. Vše je na http://www.wohnout.cz/ a
http://www.honzahomola.cz/

Máš rád Portu? Zasadil jsi ve svém životě nějaké stromy?
Miluju folk, tudíž mám rád Portu. Stromy jsem zatím jen kácel, neb topím dřevem. Ale sadbu učiním. Zcela jasně ano!:)

Děkujeme za rozhovor, ať se vše daří!

Honza Homola