EsenceZajímá vás kam vás dostane pražská Esence? Do víru příjemné muziky, úspěchů a talentu! Na otázky odpovídají zakládající členové Esence Petr Štika, zpěvák a kytarista, a Daniel Tobola, basový kytarista.

Máte za sebou úspěšný rok. Hodláte i letos získávat nějaká pěkná umístění v soutěžích, nebo věšíte soutěžení na hřebík?

DT:     Neřekl bych zrovna, že hodláme získávat umístění, ale rozhodně se hodláme i v tomto roce zúčastnit několika soutěží – včetně Porty. Naším cílem je ale oslovit další posluchače, ke kterým by se jinak naše hudba buď nedostala vůbec, nebo jen velmi složitě. V loňském roce se nám tento cíl vyplnil vrchovatě, protože jsme vystoupili i na soutěžích, které jsou primárně určeny pro posluchače jiných žánrů, a byli jsme v podstatě překvapeni velmi vřelým přijetím.

Kdy jste vznikli? Kdo patří v současné době mezi vaše kapelové stálice?

DT:     Esence vznikla již v roce 1998 a vystřídala názvy Despekt a S´N´C. Dalo by se říci, že takovou tlustou čáru za svou hudební minulostí jsme načrtli v roce 2008 vydáním debutového alba Esence. Od té doby taky došlo k definitivní změně názvu na Esence.
Na tomto albu jsme spolupracovali s producentem Filipem Benešovským, který je folkovému publiku znám asi zejména z působení v Neřež, ve skupině Marie Rottrové nebo v Taliesynu. Díky němu je album Esence takovým průsečíkem mnoha hudebních vlivů a stylů, ale odvážím se říci, že většině folkařů by asi přišlo příliš tvrdé či elektrické. Pro ně jsme připravili až maxisingl Folk You! v loňském roce.

PŠ:     Kromě nás dvou hraje na kytaru a mandolínu zakládající člen Honza Zouhar, na housle a klávesy Radovan Pock, na bicí Martin Ďurovič. V minulosti jsme vystřídali v sestavě několik dalších lidí, z nichž se někteří s námi dodnes často objevují jako hosté – především klávesista Jiří Ďurovič. Hodně nás navíc baví spolupracovat s dalšími hosty – často si s námi zahraje např. violoncellista Marek Trykar a steelkytarista David Babka.

V loňském roce jste vydali nové CD s názvem Folk you! Jak dlouho vznikalo?

DT:    Folk You! byla taková „rychlovka.“ Na přelomu května a června jsme již věděli, že vystoupíme na Portě v Řevnicích i Ústí a na Zahradě. A také jsme věděli, že naše debutové album neodpovídá aranžím, které jsme měli na naše vystoupení připraveny. Rozhodli jsme se proto pro nemožné – během měsíce připravit, nahrát i vyrobit akustické minialbum. A podařilo se…

Své nové akustické CD Folk you! nabízíte zdarma ke stažení na svých stránkách. Proč jste se k tomuto kroku rozhodli?

DT:    Je to výsledek dvou faktorů. První je, že všichni máme své „civilní“ zaměstnání a nikdo z nás se hudbou neživí a ani to nemá v úmyslu. Proto v našich úvahách nehraje výnos z prodeje cd roli.
Druhý důvod je, že věříme, že si tímto způsobem najdeme cestu k většímu počtu posluchačů. Pokud někoho zaujmeme, může si sednout k počítači a během chvilky si zdarma stáhnout cd na www.snc.cz/folkyou.

Jaké vaše písničky vedou podle vás u posluchačů?

PŠ:  Docela se to s časem mění a často se docela divíme, které písničky se nejvíce líbí. Nejčastěji se ale lidé shodnou na písničkách Počasí, Klonovaná nebo Vyjeme s vlky. Nedávno jsme představili na koncertě několik nových věcí a přijetí bylo, myslím, hodně pozitivní. Takže kdo ví, jak to zahýbe s našim žebříčkem…

Na jaké vystoupení, festival nebo koncert se letos těšíte jako diváci?

DT:    Já doufám, že se nám opět poštěstí hrát na Portě i Zahradě, protože i na těchto akcích, když zrovna nehrajeme, obíháme pódia a užíváme si koncerty jako posluchači. Stejně tak se ale těším i na rockové festivaly, zejména na Rock for People.

A na jaké místo, kde budete hrát, se nemůžete dočkat? Proč?

PŠ: Dan už to v podstatě řekl – nemůžeme se dočkat festivalů, protože tam zabijeme několik much jednou ranou. Zahrajeme si pro nové lidi, poslechneme si ostatní kapely nebo sólisty, dáme si pivo s kolegy z branže – co víc si přát?

DT:    V těchto dnech zrovna odjíždí na několik měsíců náš houslista Radek jako lékař do Afriky, do Súdánu. V mezidobí samozřejmě plánujeme hrát, nicméně nejvíc se těším, až si zahrajeme opět v kompletní sestavě.

Více informací o Esenci najdete na: http://www.snc.cz/

Děkuji za rozhovor a přeji samé skvělé hraní a zpívání!

EsenceEsenceEsenceEsenceEsence