Falešná kartaFalešná karta a Milda Dvořák – jistota moderní, melodické trampské písně . S Milanem Mildou Dvořákem a Falešnou kartou jsem se setkal asi před osmi roky na potlachu Brněnské Zlaté růže.

I když jsem už nějaké písničky znal, tam mě Falešňáci dostali úplně a to nejen svoji tvorbou a interpretací, ale i výdrží a to nejen v hraní. Od té doby jsem se s Mildou potkával jen sporadicky a jejich tvorbu jsem sledoval jen z povzdálí, tak jsem byl rád, že kamarád Milda přistoupil na následující rozhovor.

Jak dlouho a v jakém složení Falešná karta dnes hraje?

Trampská kapela a zároveň i osada Falešná karta byla založena partou mladých trampů a vodáků z Nového Města na Moravě asi v dubnu roku 1995.

Současnou sestavu tvoří:

Milan „Milda“ Dvořák – kytara, zpěv (zakládající člen)

Vlastimil „Vlasťák“ Libra – kytyra, zpěv (zakládající člen)

Tomáš „Čára“ Volše – kytara, zpěv (v kapele od r. 2009)

Vratislav „Vráťa“ Blažek – kontrabas, zpěv (v kapele od r. 2009)

Mildo, hraješ jen s Falešňáky a nebo máš ještě jinou aktivitu?

Jen s Falešnou kartou.

Dlouho jsem vás neslyšel, proto nemohu soudit, kam bys zařadil nyní váš styl?

Moderní, jednoduchá a melodická trampská písnička s důrazem na dynamiku a vícehlasý zpěv.

Hrajete ještě i u ohníčku?

Samozřejmě. Jsme zároveň trampská osada, takže pořádáme každoročně potlach, jezdíme na vandry, na vodu, různé trampské akce…

Kolikrát jste byli účastníky Porty a s jakým úspěchem?

V roce 1999 jsme se probojovali do celostátního semifinále Trampské porty, v roce 2003 do celostátního finále Trampské porty, kde jsme získali diváckou portu, v roce 2005 jsme se probojovali do celostátního finále Porty v Jihlavě.

Hráli jste na Portě i jako hosté, přijali byste pozvání si na Portě znovu zahrát?

Jako hosté jsme hráli v roce 2010 na zahajovacím koncertě Porty v Ústí nazvaném „Trampský potlach“ a moc jsme si toto vystoupení užili. Na všechny naše vystoupení v rámci Porty vzpomínáme rádi, takže bychom si zde rádi, pokud by to okolnosti umožnily, zahráli i v budoucnu.

Děkuji za rozhovor

ptal se a sepsal Joke

 

Trampský potlach v Ústí n. Labem