Finalisté festivalu Porta 2014 - ChorošiTramp-folková skupina Choroši pochází ze Středních Čech, ačkoli ne všichni členové kapely zde v současnosti bydlí. Byla založena v prosinci 2012 dvěma trampy-praktiky a jedním trampem-teoretikem jako jednorázový projekt s cílem zúčastnit se předkola Porty 2013.

Ačkoli Choroši tuto svoji portovní pouť již v předkole ukončili, pozitivní ohlasy je motivovaly k rozhodnutí pokračovat ve společném hraní dál.
Skupina je charakteristická svým syrovým trojhlasem doprovázeným akustickými nástroji – dvěma kytarami a baskytarou. Choroši zastávají názor, že i ve třech lidech se dá udělat spousta muziky, takže přijímání dalších členů není v plánu (a pravděpodobně ani nikdy nebude). Kapela se hrdě hlásí k folkové a trampské hudbě a snaží se obohacovat ji pohodovými šlapajícími písněmi z vlastní dílny. Posluchačům v nich Choroši vyprávějí příběhy (leckdy s překvapivým rozuzlením), které napsal sám osud, popřípadě mu při psaní trochu pomohla bujná choroší fantazie.

V prosinci 2013 Choroši nahráli živě své první krátké demo obsahující 4 písničky, které si na těchto stránkách lze poslechnout nebo stáhnout. Za další významný úspěch Choroši považují skutečnost, že se po více než roce existence všichni tři členové nakonec přece jen dokázali shodnout na názvu kapely.
Od svého vzniku Choroši hrají a zpívají v nezměněném složení.

Členové a nástrojové obsazení:
Aleš Rogalewicz – zpěv, kytara
Petr Ovsenák – zpěv, kytara, struhadlo
Tomáš Doug Machalík – zpěv, basová kytara

Aleš Rogalewicz (*1982)
Na folkové scéně se pohybuje (s několika delšími přestávkami) od svých 17 let. Působil jako písničkář či v dvoučlenné skupině s Jiřím Havelkou (Paduo). Ve skupině Choroši hraje na kytaru a zpívá, je autorem mnoha písní.
Oblíbení interpreti: Poslouchá především český folk, nejlépe v akustické formě – Hop Trop, Hoboes, Janoušek, Dobeš, Plíhal, Samson, Nezmaři… je toho hodně ?

Petr Ovsenák (*1983)
Kořeny Petrovy hudební kariéry sahají do jeho útlých dětských let, kdy sotva chodíc a mluvíc, už si sám pouštěl na gramofonu LP Greenhorns a Rangers. V pubertě odolal lákavému pokušení jiných žánrů (heavy metal, punk, pop) a zůstal věrný folku. Toto pevné pouto se utužilo na festivalu Zahrada ve Strážnici, kdy Petr často oželel spánek, aby mohl v elektrizující atmosféře amfiteátru opatrovat hořící svíčku a zpívat se svými oblíbenci (Nedvědi, Žalman, Fleret) dlouho do noci.
Ke koncertním pódiím a živému vystupování  přičuchnul  po svých osmnáctinách jako člen dua Nestíháme. Nestíháme stihli odehrát více než 500 koncertů,  vydali dvě alba a získali mnohá ocenění (Porta 2005 a 2007, Lodenica 2008). Ukázky ze skrovné Petrovy tvorby, písničky Malostranská, Soška a Čertovo jezero můžeme při troše štěstí slyšet i dnes na rádiu Folk, v Českém rozhlase či rádiu Proglas.

Hudební nástroje: šestistrunná kytara, hlasivky, concertina
Hudební vzory: Van Morisson, Jan Nedvěd, Dmitrij Šostakovič, Hop Trop, Johnny Cash
Oblíbený světadíl: Brdy

Tomáš Doug Machalík (*1977)
Na konci minulého tisíciletí hrál ve východočeské kapele Já a zbytek, na přelomu tisíciletí v pražské kapele Batiko. V roce 2011 se vrátil k občasnému vystupování jako písničkář, v roce 2012 krátce působil v berounské kapele Bluetime. Během existence časopisu i(nternet)Folk přispíval recenzemi, v současné době se na serveru FolkTime podílí na průběžném hodnocení desek. Ve skupině Choroši hraje na basovou kytaru, trochu zpívá, upravuje Alešovy písně a občas přinese nějakou vlastní.
Hudební vzor jako takový nemá, seznam jeho oblíbených interpretů je však o to obsáhlejší: zajímají ho zejména čeští a slovenští písničkáři, obecně pak interpreti s kvalitními texty.

Fotografie: Jiří Esser, http://www.fokuspokus.cz