Magický hlas rebelky - Dokument o Martě KubišovéOsud zpěvačky a signatářky Charty 77 Marty Kubišové přiblíží v chystaném celovečerním dokumentu Magický hlas rebelky režisérka Olga Sommerová. Píseň Život není pes, která k němu vznikla, nazpívala Kubišová s Anetou Langerovou, která s ní vystupuje v komorním muzikálu o Sidonii Nádherné.

Koncem června se opět objeví na letní scéně Divadla Ungelt. Premiéra dokumentu je plánována na 17. července – soundtrack vydá Supraphon již 4. července.

„Martu Kubišovou miluju od svých mladých let, její elpíčko Songy a balady jsem v 60. a 70. letech poslouchala pořád. Když bolševici v roce 1970 zakázali Martě zpívat, nesla jsem to jako další ránu svobodě,“ uvedla Sommerová, pro kterou
byla možnost natočit o ní životopisný film poctou.

Film natáčela v průběhu jednoho roku. Štáb se zúčastnil několika jejích koncertů, navštívil bývalou zpěvaččinu chalupu, kde podepsala Chartu 77, jíž se záhy stala mluvčí, a kde byla po léta sledována Státní bezpečností. Při návštěvě Archivu bezpečnostních složek Marta Kubišová poprvé nahlédla do svazků, které na ni StB vedla. Ve filmu se potká se svými přáteli z Charty Danou Němcovou, Pavlem Kohoutem, Vlastimilem Třešňákem a Jaroslavem Hutkou, ale i s dalšími svými kamarády. Například Milanem Heinem, Václavem Neckářem, Petrem Maláskem, Ferem Feničem, Ivou Janžurovou a s dcerou Kateřinou.

Součástí dokumentu budou sekvence z muzikálu Touha jménem Einodis o baronce Sidonii Nádherné. Osud Sidonie, která vzdorovala dvěma totalitám 20. století, nacismu a komunismu, je paralelou Martina protestu proti normalizační komunistické moci. Postavu Sidonie ve
zralém věku zpívá Marta Kubišová, Sidonii mladou Aneta Langerová. Režisérka ve filmu použila také archivní filmové materiály z první kariéry Marty Kubišové, z jejího comebacku v roce 1989 a dobové archivy odkazující na absurditu a zločinnost posledních dvaceti let komunistického režimu v Československu.

Součástí dokumentu budou sekvence z muzikálu Touha jménem Einodis, kde Marta Kubišová zpívá s Anetou Langerovou. „Marta nikdy netrpěla hvězdnými manýry, světská sláva pro ni nic neznamenala, byť je nositelkou mnoha profesních cen. Překvapila mě například svým smyslem pro humor,“ doplnila Olga Sommerová.

Za své občanské postoje obdržela Kubišová v roce 1995 Medaili za zásluhy, v roce 1998 byla uvedena v rámci udělování cen Akademie populární hudby do Síně slávy a v roce 2002 získala Cenu Thálie.
O deset let později převzala Řád čestné legie, nejvyšší francouzské státní vyznamenání.

Celovečerní dokument Magický hlas rebelky vznikl v producentské společnosti Evolution Films v koprodukci s Českou televizí a s podporou Státního fondu kinematografie.
Soundtrack obsahující i nový duet Kubišové s Anetou Langerovou vydává Supraphon.

Zdroj, foto: Supraphon