Zdeněk RytířS úctou, láskou a obdivem budeme vzpomínat na Zdeňka, který tu zanechal nesmazatelný otisk svého textařského umění, ojedinělého talentu a lidské i profesionální moudrosti.
Každá schůzka s ním byla aktem otázek a odpovědí, hledání a nacházení, dobrých rad, ale i ironie a sarkasmu. Zdeněk si mohl zřídit hudební poradnu, protože jeho pohled na dění v našem hudebním světě byl ojediněle vizionářský a víme, že jeho nápady a doporučení neskutečně pomohly mnoha lidem, zpěvákům a kapelám a mnohdy jim jeho rady obrátily svět hlavou vzhůru. I Porta dostala od Zdeňka dárek - studio pro vítěze, a v roce 2008 zasedl také v porotě Českého národního finále.

 

 

2.10.2013 zemřel ve věku 69 let jeden z nejvýznamnějších textařů české populární hudby Zdeněk Rytíř. Psal texty pro většinu našich významných interpretů, nejčastěji spolupracoval s Václavem Neckářem, Michalem Tučným, Lenkou Filipovou, Karlem Gottem, Petrem Spáleným a skupinou Olympic. Jeho největším vzorem v textařských začátcích byl Bob Dylan, jehož písně často převáděl do češtiny (Časy se mění, Solnej sloup).

Mezi nejvýraznější projekty, na nichž se podílel, patří "Planetárium" a "Příběhy, písně a balady" (Václav Neckář), a volná trilogie "Prázdniny na Zemi", "Ulice" a "Laboratoř" (Olympic).

Nesmazatelně se zapsal i do dějin české moderní country - společně s Michalem Tučným založil skupinu Tučňáci a jím otextované hity doslova zlidověly (Poslední kovboj, Pověste ho vejš, Tam u nebeských bran).

Se Zdeňkem jsem zažil něco, co se už asi nemůže opakovat, i když možná ano, ale jen ve snu.
Jako začínající autor jsem jej před mnoha a mnoha lety požádal o text na jednu z mých mladých melodií. Řekl - "Tak mi to zahrej" … Vzal jsem kytaru a zahrál jsem Zdeňkovi celou písničku v takovém malém pokojíku na Vinohradech. "Líbí se mi to, zahrej mi párkrát tu verzi" a tak jsem to zahrál několikrát dokola a Zdeněk psal. Dodnes mě mrzí, že nemám ten kousek papíru. Bylo to bez přepisování, škrtání, zkrátka zlehka a srozumitelně...
"A teď refrén"
Tak jsem hrál refrén a tetelil se štěstím, jak se z mé melodie během jedné hodiny stala naše písnička. Tehdy jsem nevnímal fakt, že pro mne píše text jeden z nejlepších našich textařů. Ale jsem šťastný, že jich pak bylo víc...

Ref:
Dívko dívko, dám ti dárek
Na rozloučenou
Zazpívám ti naposledy
Píseň zasněnou

Dívko dívko, dám ti dárek
Snad tě potěší
Zazpívám ti ještě jednou
Tím se nehřeší.

Díky Zdeňku.
Jirka Vondráček

Zdeněk Rytíř s autorem pomníku Michala Tučného