Dubnička-LahodaVítězem západočeského kola se stala kapela Dubnička-Lahoda. Její členové nám na sebe také leccos prozradili.
„Dva činoherci, dva herci operní a bubeník, co se živí jako truhlář. Původně jsme vznikli jako dvojice a hráli jsme pro děti. Až když dospělácké písničky začaly vyžadovat více muziky, přizvali jsme kluky a vytvořili kapelu,“ říká bývalý člen opery Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni a frontman vokálního kvinteta Hlasoplet Zdeněk Lahoda. „Snažíme se dělat melodické písničky, které si mohou lidi zpívat po cestě domů nebo v autě, aniž by to byly odrhovačky na čtyři akordy,“ doplňuje autor hudby.


Druhou zajímavostí je původ členů téhle plzeňské skupiny. „Zdeněk je z Horšovského Týna, Viktor z Ústí, David z Prahy, Míra z Hořovic a já jsem z Valmezu,“ vysvětluje herec a režisér Vilém Dubnička. „Podle mě je důležité, aby texty byly hravé, o něčem a používaly ne úplně laciné rýmy. Dobrý rým dokáže člověka i rozesmát,“ říká autor textů, který v Plzni založil festival Divadelní léto pod plzeňským nebem a je členem teamu evropského hlavního města kultury Plzeň 2015. „Jsme herci. Jsme zvyklí komunikovat s lidmi. Nechceme na diváky jen hrnout jednu písničku za druhou. Důležité je, aby se lidé pobavili a něco nového si odnesli,“ dodává ještě.

Těmi dalšími herci myslí basáka Viktora Limra, který je známý hlavně účinkováním v seriálech Velmi křehké vztahy nebo Cesty domů. „S Vilémem se známe už z DAMU a pak jsme spolu byli v angažmá v Plzni,“ říká Limr. „Já osobně bych trochu přitvrdil, ale s basou na jevišti je mi vlastně nejlíp, takže hraju s kluky rád,“ doplňuje. V Národním divadle účinkuje v současné době druhý operní herec David Vaňáč a vše mezi Prahou a Plzní pojí na půl cesty další Lahoda, tentokrát Miroslav, v Hořovicích.

Hořovice jsou přesně uprostřed – David s Viktorem přijedou z Prahy, Zdeněk s Vilémem z Plzně, a jelikož v Hořovicích i zkouší, jsou tu jako doma.