Tomáš KlusDvacátý ročník čtenářské ankety Žebřík se přehoupl do druhé poloviny. Z lednového hlasování vyplynulo, že nejvíce nominací – čtyři - fanoušci přiřkli Tomáši Klusovi. O jednu méně mají skupiny Wohnout a NiceLand, počítáme-li i účast Michala Motyčky mezi zpěváky. 

Šanci na vítězství mají rovněž Tata Bojs, Mandrage, Kofe-In, Ben Cristovao, Aneta Langerová a Anna K se dvěma nominacemi. Loňští suveréni Nightwork se musí spokojit s kandidaturou na Skupinu roku, ovšem jejich zpěvák Vojta Dyk znovu aspiruje na individuální ocenění.      

Do užšího výběru postoupili ještě Charlie Straight, Sunshine, Imodium, Miro Šmajda, Dan Bárta, Michal Hrůza, Ewa Farna, Klára Vytisková, Lucie Bílá nebo Gabriela Gunčíková. Mezi potenciálními Objevy roku jsou například A Banquet a Goodfellas. Ve staronové kategorii Akce roku svedou souboj festivaly Colours Of Ostrava, České Hrady, Masters Of Rock a Rock for people, filmovými hity byly podle hudebních příznivců Alois Nebel, Lidice, Muži v naději, Perfect Days a Poupata. 

„Podle názorů fanoušků to vypadá, že loni žádná ‘tepláková mánie‘, která by ovládla nominace, naši scénu nezachvátila. Jsem rád, že se prosadilo takové množství interpretů, včetně řady nových jmen, o to bude únorové hlasování napínavější,“ komentuje výsledky ředitel hudebních cen Žebřík Jarda Hudec.

O definitivních výsledcích se bude rozhodovat formou sms do 29. února. Anketa má i zahraniční část, ta ale není omezena nominacemi. Všechny hlasy budou slosovány o ceny partnerů Žebříku.

Finálový večer proběhne 16. března na v Parkhotelu Plzeň za účasti všech nominovaných, z nichž tři nejlepší v každé kategorii převezmou bronzové sošky z dílny výtvarníka Václava Česáka.

Moderátory slavnostní vyhlášení opět budou Tomáš Hanák a Klára Vytisková. Koncertně vystoupí Charlie Straight, Navigators, Mandrage či Tomáš Klus. Mimořádnou podívanou slibují Tata Bojs, jejichž průřez dosavadní kariérou zpestří účast zajímavých hostů a speciální vizuální show.

Na druhé scéně bude znít taneční groove v podání DJů, jako jsou Friky, Robot, Maceo a další.

Předprodej vstupenek (390 Kč, VIP 990 Kč) zajišťuje www.ticket-art.cz.      

After party s hvězdami Žebříku poběží od půlnoci také v prostorách plzeňského Parkhotelu, kde lze i využít snížených „žebříkovských“ cen k ubytování.

Organizátory Žebříku 2011 jsou magazín iREPORT a Plzeňský kraj, záštitu nad akcí převzal hejtman Milan Chovanec.

Zdroj, nominace a další info naleznete na http://www.anketazebrik.cz