Urbánková NaďaCenu Senior Prix letos obdrželi Naďa Urbánková, Marko Čermák, Mirek Kovářík, PhDr. Jiří Tichota a František Hacker
V neděli  13.11. 2011 ve14.00 hod. proběhlo v Arbesově sále Národního domu na Smíchově předání cen Senior Prix, které uděluje Nadace Život umělce. Celou akci moderoval  předseda herecké asociace Jiří Hromada a Valérie Zawadská.

Patronem letošního předávání cen senior Prix byl primátor hl. města Prahy, Bohuslav Svoboda.
V roce 2011 bylo Svazem autorů a interpretů- SAI, který je hlavním partnerem a podporovatelem Českého národního finále Porta, navrženo šest jmen výkonných umělců, tentokrát z řad folk country a trampské scény. 

Cena Senior Prix je každoročně udělována výkonným umělcům různých žánrů a jedná se o prestižní ocenění, za celoživotní dílo. Každý ze třiceti oceněných byl publiku v sále představen i s výčtem důležitých mezníků své činnosti. Šest letošních jubilantů, navržených Svazem autorů a interpretů si tedy představíme postupně i v ePortýru 

První oceněnou umělkyní byla 
Herečka a zpěvačka
Naďa Urbánková

V roce 1957 absolvovala střední zdravotní školu v Trutnově jako diplomovaná sestra. V roce 1959 debutovala jako herečka v Pardubickém divadle. Působila také v pražské Laterně magice a v roce 1964 ji režisér Ján Roháč angažoval do filmu Kdyby tisíc klarinetů. Od Jiřího Suchého dostala angažmá v pražském divadle Semafor. Zde vystupovala, mimo jiné, také s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem, Pavlem Bobkem, Jitkou Molavcovou, Miluší Voborníkovou, Jiřím Grossmanem, Milanem Chladilem, Josefem Lauferem a dalšími. Nejznámějším hitem té doby se stala píseň Drahý můj v duetu s Jiřím Grossmanem, dále pak Grossmanova nostalgicky poetická píseň Závidím.

V roce 1964 započala její „hvězdná“ spolupráce s Jiřím Brabcem a jeho skupinou Country Beat. Právě počátkem 70. let se v roce 1972 vyhoupla na první místo
v čtenářské anketě Zlatý slavík. Tuto cenu popularity obdržela pětkrát za sebou. Během své kariéry natočila desítky televizních programů a rovněž hrála v mnoha filmech, které byly v období před sametovou revolucí povětšinou zakázány. S Country Beatem absolvovala několik důležitých zájezdů do zahraničí, mimo jiné též do amerického města Nashville v Tennessee, bezesporu nejvýznamnějšího centra country music v USA.

V dalších letech pak spolupracovala s orchestrem Václava Hybše, působila ve Stavovském divadle na scéně Národního divadla, v pražském Hudebním divadle v Karlíně a krátce před sametovou revolucí učila interpretaci na Pražské konzervatoři. V současné době hraje v Divadle Hybernia v muzikálu Hello Dolly. Koncertně spolupracuje se skupinou Bokomara a od roku 2007 moderuje pořad Písničky pro Vysočinu v Českém rozhlase Region v Jihlavě.

ePortýr blahopřeje!!!