JarretJarret se za dobu své dlouhé existence vypracoval do pozice folk - rockové špičky české hudební scény. Jejich styl se v průběhu trvání proměňoval pozvolna. Michal Kadlec do svého folkového tria angažoval v roce 1992 Marka Štulíra a tím vznikla skupina Jarret.

Už tehdy folkové seskupení nachází své východisko a inspiraci v Bobu Dylanovi, Neil Youngovi, Joni Mitchell, Alanis Morisett nebo Sheryll Crow. Postupem času se vzdaluje čistému folkovému projevu, ze kterého vzešli a přimícháním stylů se stává žánrovým cross overem - míšencem. Postupně na svých albech nachází svoji tvář, kterou ještě při natáčení alba Vztahem zapni umocňuje vstup producenta Martina Ledviny (ex Druhá tráva, spolupráce s Lenkou Dusilovou) Zároveň se profilují jejich texty, ve kterých nejde ani o cílený útok na bránici, ani o (třeba) politickou angažovanost.

Výraznou autorskou postavou Jarretu je B. Vašák, který v kapele řadu let působil (1993 - 2003) a ani po svém odchodu nepřestal zásobovat kapelu písněmi. I když jsou mezi jejich alby delší časové úseky, jejich fanouškům se vyplatí si na další album počkat. Na zatím posledním cd Vztahem zapni! dokázali že jsou ve výtečné formě a získali nominaci na žánrovou cenu akademie populární hudby Anděl 2006 v kategorii Folk and Country. V témže roce natáčí Jarret hodinový profil pro ČT Sólo pro ...
Skupinu poté opouští dlouholetý spoluhráč a bubeník Honza Noha a jeho místo zaujímá Tomáš Piala.

Dalším novým členem je Marek Ottl. Navíc Hanka Skřivánková se stává maminkou a tak si kapela vybírá menší pauzu, aby se v roce 2008 vrátila s novým live albem Jarret sobě. Na jaře 2009 odchází Vlasta Třešňák a kapela se stabilizuje v současné podobě. Na podzim 2011 vychází čtvrté řadové album Za hrany pod producentskou taktovkou Petra Bindera a zvukovým dozorem Lukáše Martínka.

Liberecký Jarret 2011:

Hanka Skřivánková / zpěv, flétna, klávesy

Michal Kadlec / zpěv, ak. kytara, el. kytara

Marek Ottl / zpěv, ukulele, klávesy, trombon

Tomáš Piala / bicí

Marek Štulír / bas. kytara, zpěv

Webové stránky skupiny: http://www.jarret.cz/


Zdroj: http://www.indies.eu/
Foto: Jarret