Hlavá? Tonda?eskobud?jovický rodák Tonda Hlavá? se narodil v roce 1957, 25., ve znamení býka. Hru na kytaru odkoukal od svého tatínka. Ve 14ti letech již hrál se svým kamarádem, Jaroslavem Samsonem Lenkem, s kterým založil svojí první skupinu Rohá?i. 

V těchto letech byl také členem ochotnického divadla pro děti. Vyučil se automechanikem, protože ho bavilo vrtat se v motorkách. Toto povolání však vykonával jen velmi krátce. Více ho táhla muzika. Ale nebylo to tak jednoduché. Za mnoho vděčí  hlavně svému kamarádovi, Vašku Janovskému, který jej zavedl na zdejší folkovou scénu, kde se setkal z řadou báječných muzikantů. Učil jej také poslouchat muziku i tu zahraniční a rozšířil tak jeho obzory směrem, kam by se sám prodíral asi hodně dlouho. Kromě muziky také miloval vodní sporty. Věnoval se hlavně jachtingu, kde našel dobré parťáky, s kterými společně muzicírovali na loděnicích.

Na vojně, kterou sloužil ve Volarech, hrál ve skupině Smaragd (zelený kámen, stejné barvy jako vojenský stejnokroj). Po vojně, v roce 1978 začal hrát v bigbítové skupině Médium. Nebyla to však jeho parketa. Folkové muzice byl přeci jenom blíže a tak v roce 1979 nastoupil na uvolněné místo kytaristy ve skupině Nezmaři. V této kapele hraje nepřetržitě dodnes.

Souběžně také hrál v několika jiných kapelách: skupina Sem Tam, s Vojtou Zíchou v Koukolu, skupina Weekend a účinkoval i v rockovém muzikálu Královna Rúth. V roce 1982 byl společně s Pavlem Žalmanem Lohonkou a Pavlínou Jíšovou zakládajícím členem skupiny Žalman&spol. V tomto složení hráli až do roku 1990, kdy se sestava  pro žánrovou neshodu rozešla. Společně pak tento Praspol vzkřísili v roce 2005. V roce 2008 odešla na sólovou dráhu Pavlína Jíšová. Osiřelé duo Pavel Žalman Lohonka a Tonda Hlaváč přizvali ke spolupráci ještě Šárku Benetkovou (Nezmaři) a Petra Novotného (Žalman&spol). Takto společně koncertují pod názvem Žalman&hosté.

V současné době tedy působí ve skupině Nezmaři a v sestavě Žalman&hosté. V obou kapelách Tonda Hlaváč hraje na šestistrunnou kytaru a zpívá. Ve skupině Nezmaři se pak také autorsky podílí na hudbě některých písní.

Bydlí v rodinném domku na okraji Českých Budějovic. Je celoživotním optimistou. Na všechno kolem sebe se snaží dívat z té lepší stránky.

A co by si nejvíce přál? Aby každý zažil ten pocit, stát na jevišti a hrát pro lidi. Cítit tu zpětnou vazbu, tu sílu energie, která se vrací zpět z publika. Kontakt s posluchači při živém koncertu je strašně důležitý. Říká: „Dáváme se jim ve svých hudebních sděleních a oni nám to mnohonásobně oplácejí svou přízní. A to se nedá zaplatit žádnými penězi.“

Motto Tondy Hlaváče zní:   „Všechno co se okolo mne děje, se děje proto, abych poznal sám sebe“.