Petr NovotnýKrušnohorský rodák Petr Novotný se narodil 27. března 1958 ve znamení Berana. Již od mládí se věnoval muzice. Hrál na kytaru, kontrabas a pětistrunné banjo. Absolvoval střední průmyslovou školu výroby hudebních nástrojů. Po maturitě, v roce 1977, nastoupil do firmy Cremona Luby u Chebu, kde se jako záložní síla učil veškeré činnosti potřebné pro výrobu hudebních nástrojů, takže vidí, jak se říká, pod pokličku.

V roce 1978 odešel na vojnu, kde také hrál ve vojenské kapele, se kterou se účastnili několika armádních soutěží. Po absolvování dvouleté presenční služby pracoval jako metodik pro hudbu v Okresním kulturním středisku Sokolov, kde na koncertech kontroloval, mimo jiné i hlasitost hudební produkce. Po zkušenosti se dvěma festivaly politických písní, kde pracoval v zákulisí, však z kultury znechucen odešel.

Tři roky pak pracoval jako sekretářka vedoucího tajemníka TJ Baníku Sokolov. Zde také působil jako tenisový trenér mladších žáků. Od roku 1984 pracoval v kulturním a společenském středisku Cheb, jako bezpečnostní technik. Zde měl na starosti bezpečnost provozování pouťových atrakcí (kolotočů). Po dvou letech odešel do Západočeského divadla v Chebu, kde pracoval jako osvětlovač a později zvukař. V této době také začal komponovat scénickou hudbu. V roce 1991 pracoval v chebském rádiu Egrensis, pro které vyráběl reklamní spoty. V roce 1992  nastoupil jako obsluha pultu centrální ochrany – PCO.

Od roku 1993 pak působil jako redaktor v Chebském deníku a od roku 1994 napevno zakořenil v sestavě Žalman&spol, kde hraje nepřetržitě až dodnes. Souběžně se také podílí i na mnoha jiných projektech. Jako studiový režisér například na deskách skupin Marien, Nestíháme, Lakomá Barka, Poupata, Magdaléna Brožková, Krumlovští pištci a další. Jako  hostující studiový muzikant spolupracoval s Jiřím Smržem, Pavlínou Jíšovou, Xindlem X, Epy-De-Myí, Devítkou, Papouškovo sirotky, Marien, Ivo Jahelkou a dalšími... 

V současnosti má na svém kontě cca 80 CD, na kterých se takto podílel. Hrál s píseckou bigbítovou kapelou Cohiba, spolupracoval také s divadlem Buchty a loutky, kde jako muzikant hrál v představeních Tajemný cizinec a Koncert Josef K. Podílí se i na scénické hudbě pro západočeské divadlo v Chebu. Vydal svoje autorské CD Hlína, barvy a slova, se zhudebnělými texty Karla Plotěného. Na svém kontě má i knihu fejetonů z Malostranské besedy, nazvanou Folkový bestiář, kterou v roce 2003 vydalo nakladatelství CARPE DIEM.

V současné době hraje v pěti kapelách: Žalman&spol, Žalman&hosté, Devítka, Lomnický Sbor Disharmonických amatérů a Žalozpěv Níhov.

Hraje na bezpražcovou basu a zpívá (hlasový rozsah od D do G¹). Občas hraje na kytaru a v ohrožení života také na klávesy.

Tento krušnohorský rodák, který pobýval i v Sokolově, Praze a Českém Krumlově, se nyní usadil na venkově, v obci Lomnice u Brna, kde se snaží nejen zachránit venkovskou chalupu, ale i se aktivně podílet na kulturním dění v obci.

Motto tohoto velkého dělníka hudby zní:  „Groove je nejlepší kuchař!“