Plze?ská bluegrassová skupina COP vznikla již v roce 1978 a jelikož funguje již déle než t?icet let, ?adí se mezi nejdéle hrající skupiny v tomto žánru.

Mezi členy se však nachází pouze jeden, který zde působí od samého začátku – zakladatel, umělecký vedoucí, kytarista a zpěvák Michal Leicht. Současnou sestavu dále tvoří Jiří Vopata (mandolína, housle, zpěv), Petr Sláma (dobro), Pepa Malina (housle, zpěv, flétny), Zdeněk Fík (baskytara, zpěv), Martin Fridrich (banjo, zpěv), Jarda „Jerry“ Štěrba (housle, zpěv).
První úspěchy se dostavily velmi brzy – COP se stal vítězem Porty 1980 a rovněž v následujícím roce 1981. Bohužel, později takřka všichni členové skupiny emigrovali do USA a Kanady a musel se sestavit úplně nový COP – stejně dobrý, žádaný a hraný.

O popularitě svědčí řada koncertů plných energie a kvalitní hudby. V roce 2000 přišlo ocenění Anděl od České hudební akademie v oblasti folk a country. Není nouze o pozvánky na mnoho významných hudebních akcí nejen v České republice, ale i na Slovensku, Velké Británii a v dalších zemích světa. Na COP nenarazíte pouze na Portě, ale i na festivalu Zahrada nebo na Jamboree. Stránky skupiny najdete na www.copmusic.cz

Diskografie:

Cop 1 (1991)
Cop (1993)
Tradition (1993)
Lucerna Live (1994)
Pár minut (1997)
Bič (2000)
His Master's COP (2002)
Jedním tahem (2003)
Cop – XXX (2009)