Hudebník a písničkář Wabi Daněk (Stanislav Wabi Daněk) se narodil 30. ledna 1947 ve Zlíně. Vyučil se zámečníkem a posléze pracoval nejen jako zámečník, ale i svářeč, prodavač zkapalněného plynu či řidič sanitky.

Se skupinou Plížák a Vojtou Kiďákem Tomáškem vystupoval v sedmdesátých letech. Písničky z velmi úspěšného debutového alba „Rosa na kolejích“ již dávno zlidověly a nestárnoucí písně se stále hrají nejen v rádiích, na pódiích, ale hlavně v přírodě, kolem táborových ohňů.

Wabi je držitelem Autorské Porty z roku 1981 za píseň Ročník 47, z roku 1982 za píseň Fotky a z roku 1983 za píseň Nevadí. V roce 1979 obdržel Zlatou Portu za zásluhy a rozvoj žánru. V současnosti vystupuje v duu s Milošem Dvořáčkem. Jelikož hrál v mládí pro své kamarády písně Wabiho Ryvoly, pochází odtud jeho přezdívka „Wabi“.
Mezi jeho hitovky patří: Rosa na kolejích (novodobá trampská hymna), Fram, Na cestě, Stromy , Nevadí, Vítr, Kluci to taky nemaj lehký (Antiptáčata), Mávej, Píseň, co mě učil listopad, Dívce v mercedesu, Outsider waltz

Diskografie:
Vadí nevadí – Zlaté hity (2008)
A život běží dál
Nech svět, ať se točí dál
Pětatřicet let na cestě – on the road
Master serie
Valašský drtivý styl (1999)
Profil (1990)
Pískoviště (1990)
Vítr (1986)
Rosa na kolejích (1984)
Písně dlouhejch cest (společně s Hoboes, Kapitánem Kidem a Pacifikem)