Porta 2013Za pět ročníků finále Porty, které se uskutečnily v Řevnicích, se hodně věcí změnilo. A nutno říct, že jsou to změny vesměs pozitivní. Co všechno se tedy během uplynulých let událo?

Poprvé
První finále, které se konalo v krásném prostředí Lesního divadla, bylo provázené spoustou nejasností a otazníků: Co si můžeme v Řevnicích dovolit? Jak se k nám bude stavět samospráva a jak okolí? Na většinu těchto otázek se při hodnocení průběhu akce mohlo odpovědět kladně.
Ze začátku za to mohla hlavně dvojice Anička Roytová a Jirka Vondráček, ale později za pozitivní hodnocení mohly také kapely a především diváci, kteří vytvořili skvělou atmosféru. Bylo založeno podhoubí na dobrou spolupráci nejen s místními orgány, ale také s policií a podnikateli. Samozřejmě vše nebylo tak jednoduché a lidí, kteří Portě nepřáli, se našlo také dost, ale i ti časem názor změnili, nebo změnu názoru úspěšně hráli.

Podruhé
Druhý ročník nám nepřál, co se počasí týče, pro pořadatele se proto stalo úspěchem to, že za zimy a deště se v Řevnicích objevilo zhruba stejně diváků jako při prvním ročníku, to ale bylo ideální festivalové počasí. Finále se po letech opět stává důstojným místem, kde se setkává to nejlepší, co současná hudební scéna naší oblasti nabízí. Nové působiště přijalo Portu výtečně a narůstá a prohlubuje se spolupráce s místními organizacemi. Před konáním festivalu probíhá v Řevnicích výstava o Portě a brigáda, kdy jsou do lesa v okolí Řevnic vysázeny stromy.
Denní scéna je přejmenována na semifinálovou, pochopitelně z důvodu, že se na ní bude konat semifinále soutěže, které doplní finalisté o své recitály. Scéna je přesunuta blíže k hlavní scéně do prostoru hřiště na házenou, které porťákům poskytlo také zázemí a skvělé občerstvení. V rámci zlepšování komunikace s návštěvníky i soutěžícími zakládá Porta svůj profil na Facebooku a vylepšuje své internetové stránky.

Potřetí

No a třetí ročník? To byla fantazie, skvělí soutěžící, účinkující a především diváci, kteří se do Lesního divadla sotva vešli. Spolupráce s místními se prohlubuje a Portě se začíná dařit nejen zásluhou dlouholetých pořadatelů, ale také díky nové krvi v podobě místních nadšenců. Tento ročník podle názoru mnohých „vrátil Portě ztracený dech“. Díky výborné práci v oblasti budování vztahů s okolím a shánění tolik potřebných finančních prostředků se zlepšuje prostředí místa konání, služby pro návštěvníky i finanční možnosti pořadatele finále.

Počtvrté
Čtvrtý ročník byl předznamenán terénními úpravami v Lesním divadle, které pomohly zvětšit prostory pro stánky a další zázemí festivalu, a také již tradičním sázením stromů. Tento rok probíhá jarní pozvánka na Portu prostřednictvím koncertu v kině v Řevnicích. Porta se po letech opět dočkala zaplněného hlediště i přes nepřízeň počasí. Pořadatelem bylo stejně jako v posledních letech o. s. Porta a pomohla také Česká tábornická unie.

Popáté
Loňským ročníkem oslavila Porta páté narozeniny v Řevnicích. Po několikerých pokusech začít páteční den jako žánrový (trampský den) se tento rok dramaturgie soustředila na jiný fenomén, kterým je mládí. Návštěvníci přijeli ze všech koutů republiky a letos Portu navštívilo i velké množství místních řevnických diváků, kteří minulé ročníky vnímali spíš s nedůvěrou. Tak snad už je to pryč. Zajímavý program se odrazil v návštěvnosti a lze říci, že opět po letech si nebylo na Portě kam sednout. Samozřejmě našlo se pár chyb, které nám snad divák odpustil. Stinnou tečkou za loňskou Portou bylo snad pouze ukradené vybavení v kempu, které nenechavci odnesli pondělní ráno, než si stihl přijet pravý majitel.
Někdy později byly ukradeny také karabiny i lana, na kterých mají jezdit plachty, chránící diváky před deštěm.  „Když jsme letos přijeli na obhlídku divadla, abychom udělali plány na nějaké úpravy, všechno bylo pryč. Ten, kdo to ukradl, způsobil dost značnou škodu, ale k ničemu si moc nepomohl... jak už to tak se zloději bývá. Ale plachta proti dešti určitě zase bude, protože počasí si dělá, co chce,“ slíbil Jiří Vondráček.

Letos pošesté
Pro nadcházející finále máme připraveno opět pár novinek, hlavně obměnu prodejních stánků a zkvalitnění a zvětšení sociálního zázemí pro diváky a účinkující. Hodnocení těchto novinek necháme na vás.
(RŠ)