Porta 2013Porta, to není jen festival v řevnickém divadle plný mladých interpretů a hvězd, ale také soutěžení v oblastních kolech. Připravit a rozhýbat toto soukolí o mnoha částech je běh na dlouhou trať.

A vůbec to není jednoduché.  Příprava jednotlivých ročníků na sebe těsně navazuje. Rozsáhlé přípravy souvisí se soutěžní tradicí tohoto nejstaršího festivalu F&C hudby.

A jak se připravovala letošní Porta?

První setkání rozšířené rady o. s. Porta se uskutečnilo již loni v září na jihu Čech. Bilancovalo se a uvažovalo, co zlepšit, a hlavně, kde na to všechno sehnat peníze. Už touto dobou se začal připravovat program, reklama a také prodej vstupenek, protože jsme chtěli rozdat vánoční dárky v podobě slev. Během podzimu se naplno rozběhla činnost dnes nejdůležitější, a tou je shánění sponzorů, dotací a dalších možností financování. V této činnosti vyniká předsedkyně sdružení A. Roytová, J. Vondráček a dobrá duše Porty, Balík. Tento tým se letos dostal zase blíž k dokonalosti, za což jim patří dík, bez nich by se v dnešní době festival určitě dělat nedal.

Začátkem roku se mohlo zdát, že se nic neděje a oficiální stránky festivalu jsou nechány ladem. To ale nebyla úplně pravda, protože horečná činnost naší správkyně webu se soustředila na přesun webu do nového rozhraní. S touto změnou také souviselo oddělení webů oblastních kol a finále od stránek mezinárodního festivalu Porta - Ústecká část Porty. S touto změnou proběhla i na první pohled neviditelná změna v systému předprodeje vstupenek, což v některých případech způsobilo těžkosti, za které se ještě jednou moc omlouváme.

Přípravy v Řevnicích
Duben se stal již tradičně měsícem, kdy Porta sází stromy v lesích okolo Řevnic. Letos bylo sázení v režii lesníka pana Lojdy a místních dětí ze základní školy. Ve stejný den se sešla úderná parta Porty v Lesním divadle a vyměřovalo se, propočítávalo a řešilo,c o by se dalo vylepšit. Zároveň se zjistilo, že systém zastřešení hlediště, který jsme loňského ročníku budovali, nedal spát nenechavcům, kteří v zimě divadlo navštívili. Hned další den zasedl v Praze přípravný štáb letošního finále. Z jednání vzešlo mnoho úkolů, jejichž splnění posoudíte vy diváci po celou dobu konání festivalu.

Po dodání podkladů od České tábornické unie – garanta oblastních kol Porty - se v průběhu května připravuje časový harmonogram a věřte, že to není činnost jednoduchá. Připravit dobrý plán je náročná činnost, která každoročně zaměstnává předsedkyni o. s. Porta na poměrně dlouhou dobu. Vyhovět všem měnícím se požadavkům kapel při zachování dramaturgického sledu je opravdu vysoká matematika, a pak následuje spousta telefonátů kapelám a přepracovávání plánů podle aktuální situace. Na další frontě se mezitím připravuje reklama, prodávají vstupenky v předprodeji a potom přichází poslední část příprav, obtelefonovat kamarády, kteří jsou ochotni bez nároku na cokoliv přiložit ruku k dílu a pomoci při realizaci festivalu, úpravě areálu atd. Těch se letos opět sešlo dost a mnohokrát jim děkujeme, neb bez nich by vrchol celoročního snažení všech fungoval jen těžko.

To je jen malý výčet ze všech činností, kterou jsou zapotřebí pro tak obrovský festival, jako je Porta, tyto činnosti potřebují neustále rozvíjet a zdokonalovat. Velmi často se dočítáme, co by někdo uměl jinak, možná i lépe, ale občanské sdružení Porta, které pořádá České národní finále, je otevřené všem, takže pokud máte chuť, nápady a možnosti rádi Vás přivítáme.


(AR, RŠ)