Poslední dubnová sobota patřila 57. ročníku Oblastního kola Porty.


Do Alternativního klubu Tyjátr se ze všech koutů republiky sjelo devět účinkujících, aby soutěžili o účast v celostátním finále Porty, které se uskuteční v Řevnicích 23. – 25. 6. 2023. Na pódiu se vystřídali a po třech písních porotě, divákům i sami sobě zahráli: Sedmý nebe, Omrvinky (SK), Vařeková & Vymlátil, Pavla Boučková, Ashena Brennerová, Michal Vejprava, T-Qartet Pardubice, Rybaryb a Hlasy ve tmě.

 

Svitavskou Portu zahájil kytarový soubor ZUŠ pod vedením Veroniky Plívové trampskou hymnou Vlajka a mluveným slovem provedl Ondřej Komůrka. A nebyla by to Porta bez naší vážené poroty, do které zasedli Miloš Dvořáček (Kantoři), Stáňa Plívová (Povijan, Svitavský Bigband), Lukáš Moravec (Do Větru), Dagmar Veselá (Dalibor) a Petr Novotný (Žalman a spol).

Celý den byl rozdělen do tří bloků a v každém z nich vystoupili tři účinkující. Na závěr setu vždy následovalo slovní hodnocení porotců a porotkyň. Každý z nich měl na srdci i na jazyku dobře míněnou radu a také slova chvály. Když si odpoledne potřáslo rukou s večerem, nastalo slavnostní vyhlášení vítězů:


1. místo (Postup do finále – Porta Řevnice 2023) - Omrvinky (Bratislava, SK),

2. místo – Hlasy ve tmě (Lanškroun),

3. místo – Vařeková & Vymlátil (Cholina).

 

A jelikož porota není skoupá na slovo a ani na ocenění, udělila ještě tyto chvály:

Ocenění poroty za vokální projev – Hana Vařeková (Vařeková & Vymlátil / Cholina),

Ocenění poroty za vokální projev – Ashena Brennerová (Konice),

Ocenění poroty za vokální projev – Hlasy ve tmě (Lanškroun),

Ocenění poroty za nejlepší interpretaci trampské písně - T-Qartet Pardubice (Opatovice nad Labem),

Vítěz diváckého hlasování / Cena diváka - Pavla Boučková (Svitavy),

Ocenění poroty Pavle Boučkové (Svitavy) za píseň „Řeky“ v autorské soutěži.

 

Vítěz Oblastního kola Porta Svitavy si také zahraje na festivalu Muzikanti v Cakli (11. – 12. 8. 2023, Cakle, Ústí nad Orlicí) a soutěžící, kteří se umístili na prvních třech místech a vítěz diváckého hlasování ještě jednou zavítají do Svitav na Ozvěny svitavské Porty (9. 7. v 15:00, park Jana Palacha).

Vítězná kapela Omrvinky, což v překladu znamená drobky (a ne nic jiného, jak si mnozí mysleli) si z Tyjátru odvezla krásnou vyřezávanou plastiku z dílny uměleckého řezbáře Petra Steffana a po slavnostním vyhlášení ještě zahrála krátký set. Po zakončení svitavské Porty se klub proměnil v hlediště, do kterého zasedli příznivci legendární formace Žalman a Spol., které patřil sobotní večer.

Na závěr patří poděkování těm, bez kterých by zkrátka Porta nebyla taková, jaká je a to Pardubickému kraji, městu Svitavy, Geodézii Svitavy, klubu Tyjátr, České tábornické unii, Svazu autorů a interpretů a dvěma dobrým duším celé přehlídky Miladě Bidmonové a Stáně Plívové a především vám, divákům a soutěžícím.

Vladislav Steinbauer