Moravskoslezské kolo Porty je za námi a dopadlo úžasně. Zúčastnilo se ho 167 platících diváků (bylo téměř vyprodáno, zůstalo pět volných míst), 10 čestných hostů (včetně pana místostarosty Hübnera) a celkem 56 muzikantů ve 20 soutěžních tělesech. Přijeli všichni, nikdo neodřekl.

Letos se nám dokonce stalo, že po uzavření přihlášek (stanovili jsme strop 20 soutěžících) se jedna ostravská poloprofesionální kapela snažila intenzivním lobbyingem stůj co stůj dostat ještě mezi soutěžící. Měli smůlu, pravidla platí pro všechny. Prošvihli to, tak příští rok. To ostře kontrastuje s dosavadní praxí, kdy organizátoři Porty v Ostravě přemlouvali kdekoho, kdo hrál tři akordy na kytaru, aby se zúčastnil soutěže. Dobrou zprávou také je, že asi třetina soutěžících byli mladí lidé do třiceti let.

V porotě usedli Petr Bende (ostravský muzikant), Josef Mlok Grim (moderátor Mohelnického Dostavníku a dramaturg festivalu Na Pomezí), Pavel Aligátor Nenkovský (organizátor a dramaturg Mohelnického Dostavníku), Miloslava Soukupová (ředitelka Lidové Konzervatoře Ostrava), Milan Tesař (dramaturg Rádia Proglas) a Karel Soukop (dramaturg festivalu Bruntálské Indiánské Léto).

Portu v Ostravě moderovali Robin Hill (kapelník zaniklé kapely Tempo di Vlak) a René Racek Matlášek (kapelník kapely Marod a organizátor letošního ostravského kola Porty). Odpoledne a večer byl plný skvělé muziky, což ostatně potvrdili všichni členové poroty, ale také diváci. Ohlasy na místě byly velice pozitivní stejně jako ohlasy po skončení akce.

Výborné občerstvení zajistil Karel Duba a celou akci nafotil Petr Pazdírek. Během akce si mohli všichni přítomní prohlédnout také výstavu krásných fotek z Port dávno minulých, kterou poskytl Lubomír Mišun. Kompletní fotodokumentace oblastního kola zde.

VÍTĚZEM Moravskoslezského kola se stala kapela Šansonika a postupuje do finále v Řevnicích. Také získala pozvání do pořadu Srdcem v Country, nahrávací frekvenci ve studiu Českého Rozhlasu Ostrava, a také pozvání k účinkování na festivalech Country Fontána v Ostravě a Suchdolský Country Fest.

Na druhém místě se umístila mladá kapela Tři Vykřičníky, která tak postupuje do semifinále v Řevnicích, ale také získala pozvání do pořadu Srdcem v Country, protože zvítězila v Ostravě i v diváckém hlasování. Měli jsme totiž téměř plný sál již od začátku, ne až před koncertem Spirituál Kvintetu. Toho jsme se trochu obávali. Evidentně však zbytečně. Na třetím místě se umístili René Matlášek s Vítem Štaiglem. Večer tedy završil koncert skupiny Spirituál Kvintet.

Děkujeme všem, kdo nás podpořili a pomohli buď finančně, nebo osobně na místě. Jsou to především Moravskoslezský Kraj, Městský obvod Ostrava Jih, Hostinec u Svatého Mikuláše v Hati, Country Rádio, Sdružení pro Rozvoj Moravskoslezského Kraje, Měděné šperky a všichni pořadatelé na místě.

Velký dík také patří náčelnici ČTU Beskydy Anně Šaškové, s níž jsem v tandemu celou ostravskou Portu připravil a realizoval a která je mi skvělým parťákem. Desítky hodin, které jsme Portě oba věnovali, byl čas plný konstruktivního a maximálně flexibilního přístupu. Množství problémů, které jsme při realizaci překonávali, jsme řešili vždy věcně a operativně. Vážím si toho, že jsem mohl spolupracovat s takovým partnerem, jakým je Anička Šašková. Bez její pomoci by realizace Porty v Ostravě tak, jak proběhla, nebyla myslitelná.

Pozvání k vystoupení na festivalu Eldorádo v Sosnové u Bruntálu získala kapela Heblo. Pozvání na festivaly Mohelnický Dostavník, Na Pomezí a Bruntálské Indiánské Léto, jejichž dramaturgové seděli v porotě, dostanou kapely s jistým zpožděním. Všichni porotci se shodli na tom, že úroveň soutěžících v Ostravě byla letos tak vysoká, že nedokáží okamžitě vybrat, koho si pozvou. Připustili možnost, že si jich pozvou několik. Dramaturg Rádia Proglas si ze stejného důvodu nakonec pozve rovnou čtyři aktéry – vítěznou Šansoniku, Tři Vykřičníky, René Matláška a Vadima Windy.

Podařilo se nám dát Portě v Ostravě druhý dech.

Foto: Petr Pazdírek