Kromě skupin, jejichž historie už dneska dosahuje úctyhodných desítek let – jako třeba Spirituál kvintet, Pacifik a podobně - mě vždycky bavila fluktuace muzikantů, kteří někde hráli, pak přestoupili jinam nebo si vytvořili skupinu novou.

Tyhle ´změny dresu´ byly a jsou charakteristické v jižních Čechách, ale už zdaleka nejen tam. Západočech, pak Jihomoravan, dneska Pražák Wabi Daněk se dal dohromady s Východočechem – dříve hradeckým Kantorem -  Milošem Dvořáčkem. Krušnohorští Stráníci s libereckým Mírou Ošancem svého času kooptovali původně jihočeského Nezmara Jardu Matějů, pak hráli nějaký čas s kusem pardubické skupiny Marien, dneska mají basáka ze slánského Potokapu atd.

Takže není divu, že bicista a doktor geologie Petr Balík Vohnout, který vytvářel rytmiku ve slavné skupině Máci, bývalá zpěvačka Sekvoje Karolina Skalníková, kontrabasista Emil Pinďa Makal pokračující ve svém pestrém hudebním životě právě v Sekvoji, kytarista Fox po rozpadu skupiny Kafedrála vyšívající na hmatníku své kytary v hravé skupině H.R.A., což je zkratka Hoboes Revival Alva (kde ostatně účinkují i Balík s Pinďou) a jeden z otců zakladatelů Sekvoje Olda Dolejš si padli do oka i do not a vytvořili skupinu Terrakota. Pro hudební skupinu je to vtipný název, protože když ťuknete do něčeho z terakoty, tedy pálené hlíny, měl by se vám ozvat dobrý zvuk.

Pro premiéru svého vystoupení si Terrakota zvolila kultovní Stodolu Vladimíra Vlasáka za domkem Vládi Mikulce nedaleko Staré Paky. Místo, které dobře zná dlouhá řada našich muzikantů, protože tam hráli i v dobách, o nichž jsme rádi, že už skončily.