V Brnkání na břevnovské pláni, v němž se po měsíci střídají se svými hosty skupina Sekvoj a písničkář Franta Vlček, absolvovala Sekvoj poslední koncert před prázdninami a shodou okolností to bylo tři dny před začátkem  již 51. finále Porty, které loni vyhrál letošní host Sekvoje, jihlavská skupina Rendez-fou.

Jihlaváci přijeli v o třetinu menším složení, protože zpěvačce Janě Gregárkové a kytaristovi Honzovi Fousovi chyběl cajonista David Vacula. Honza sice připomněl, že je Sekvojáci přivítali starým fórem, že hudby jsou vlastně tři – dobrá, špatná a ta z Jihlavy – ale bylo to zcela v duchu českého přísloví ´Co se škádlívá, to se rádo má´. Klub v hotelu Alexander v západním cípu Prahy zcela ovládlo jihlavské duo a v řadě písniček s nápaditou melodií a velmi obsažnými texty úžasným způsobem vynikal hlas zpěvačky Jany Gregárkové. Moderující Belmondo to nemohl přejít a taky nepřešel, velmi elegantně zmínil, že když si představí postavu Evy Urbanové nebo třeba Gabriely Beňačkové, je jasné, kde se v nich ten hlas bere. Ale když se podívá na Janu, proti niž je malíček čímsi obtloustlým, nechápe, kde se v ní bere ten nádherný a chvílemi až neskutečně silný hlas. Zážitek z Jany pak ještě doplnil po nádherné písni v romštině, při níž údajně dole pod klubem se naši opálení spoluobčané zaposlouchali, a pak spokojeně konstatovali: Tam hrají naši!

Sekvojáky jsem slyšel nedávno při večeru o Karlu Mayovi, kde ovšem hráli bez mikrofonů, jak to odpovídalo kavárně na Kampě. Tentokrát ovšem byli Olda Dolejš, Pavel Hurt i Pinďa Makal  ozvučeni a byl to zase jiný zážitek. Pinďa sice prohlásil, že bydlí za Prahou, tedy na Zápraží, ale vlastně odmítl nabídku angažmá, dokonce s bytem v Jihlavě, protože u dvou písniček předchozího hosta Brnkání nahradil cajonistu Davida svým kontrabasem a bylo to tak zdařilé, že Honza Fous ho označil za nejlepšího jihlavského kontrabasistu…

Přijet tramvajemi 22 neb 25 nebo jinak do hotelu Alexander se zkrátka vyplatí, protože to vždycky znamená znamenitý hudební zážitek. A budou přibývat i po prázdninách.

Foto: Nastassja Shubina