Už po několikáté mě Jiří Drhlík řečený Joke požádal, abych se stal porotcem v Chřibsko-karpatském kole Porty, jehož je pořadatelem. Joke je fajn chlap a osazenstvo Ranče Rovná mi přirostlo k srdci hned na první pokus. Tak jsem rád souhlasil.

Jen jsem se obával, že nám bude svatý Petr ukazovat svou méně vlídnou tvář, obdobně jako vloni. Soutěž se totiž bez variantní možnosti odehrává sice pod střechou, ale ta je položena na trámové konstrukci beze stěn. Ranč je na kopci, kde docela fouká vítr, a před rokem nám za porotcovským stolem „byla zima jako v ruský pohádce, na perónu nádraží pod sněhem“. Nic moc. A chudáci muzikanti, ti si to taky „moc užívali“. Ono zmrzlým prstíkem se do struny trefiti není žádná slast, jak už před desítkami let kdosi napsal do plzeňského Portýra.

Letos jsem se tedy přidal k porotcovskému sboru ve složení: Jirka Mata Matušík (zdejší tradiční předseda poroty), Marcela Voborská, Radka Ondrejková, Vlasťa Američan Stuška. Vesměs fundovaní, rozumní a soudní porotci. Jako obvykle se moderování ujala, a jak já podle Míši Leichta říkám, hlasatelkou zde byla Svaťka Blahynková. A skvělou. Výborného zvuku se zhostil Bohdan Ticháček s manželkou (kapely si pochvalovaly).

No, a teď k soutěži a jejím výsledkům. V interpretační soutěži postoupila do finále v Řevnicích skupina, která má v portovní přihlášce napsáno „PIVO ZDARMA“, na Facebooku „PIVO zdarma“ a na textech do autorské soutěže napsali „P.I.V.O. ZDARMA“. Tak nevím, jak je správně titulovat. Použiju název, který se mi ocitl na porotcovském stole, tedy P.I.V.O. ZDARMA.

Do semifinále postoupil Pavel Nosálek Walda. K postupu do finále autorské soutěže do Ústí nad Labem doporučila porota skladbu Vandrláska s textem i hudbou Lubomíra Hrušovského, interpretovanou kapelou P.I.V.O. ZDARMA. Diváky pak nejvíce zaujala a cenu diváka obdržela skupina Divousy. Soutěžilo i platící publikum. Mělo totiž koupí vstupenky vsazeno do tomboly. Ceny byly zajímavé, pro dospělé tři sedmičky kvalitního vína a dvě děti vyhrály nějaké pamlsky. Na tomhle oblastním kole se v přestávkách „hudebního zápolení“ už tradičně objevují také hosté, kteří klání zpestří a odlehčí. Letos to bylo vystoupení taneční country skupiny Tady a teď z Vlčnova, tentokrát v pirátském stylu, a připomínka rokenrolové klasiky v podání Martina Směřičky, který se představil jako ELVIS MORAVSKÝ REVIVAL. Po vyhlášení výsledků pak bylo závěrečným hostem rodinné uskupení Švédova trojka. Jako standardně „dost dobrá“. Bylo radost je slyšet i vidět. Dohráno a vybráno. Teď přeju postupujícím úspěch v Řevnicích i v Ústí nad Labem.

Foto: Jirka Joke Drhlík