Severomoravské oblastní kolo probíhá každoročně v Bludově u Šumperka. Letos se konalo jako první ze všech oblastních kol a opět mělo hojnou návštěvnost. Jeho hlavního pořadatele Karla Kárči Koblihu jsme pro ePortýr vyzpovídali.

Jak dopadlo vaše, tedy první oblastní kolo Porty?

Jak dopadlo? Prostě na jedničku. Hodně soutěžících, bezva muzika a jako vždy dostatek diváků.

V kolika lidech jste Portu v Bludově připravovali?

Počet se různí, ale dá se říci, že to jádro „organizační party“ čítá kolem dvaceti nadšenců.

Jaké kouzlo tkví ve vaší ojedinělé návštěvnosti, když si ostatní pořadatelé stěžují, že ze strany diváků není o soutěž zájem?

O žádném kouzle nevím, možná je to zvolením místa konání. Obec Bludov s jejich vynikajícím Kulturním domem nás již 22 let přijímá každoročně začátkem března do své náruče, a tak se vytvořila během těch mnoha let taková sounáležitost. Je sem blízko i z nedalekého Šumperka a také se soutěžícími jezdí hodně fanoušků, takže to asi bude to kouzlo

Spolupracujete s ČRo Olomouc. Pomáhá tato spolupráce významně při propagaci Porty?

S ČRo Olomouc spolupracujeme mnoho let. Kolik, to si ani nepamatuji. Náš dlouholetý moderátor Josef Sandy Nosek pracuje pro ČRo Olomouc, a tak kromě reklamy vytváří také pořad z našeho Oblastního kola.

Jak jste spokojeni s úrovní skupin a interpretů?

Myslím si, že úroveň má vzestupnou tendenci, což potvrdili nejen porotci, ale i nezaujatí diváci či hudební odborníci všech žánrů, kteří se přišli podívat. V žádném případě jsem letos rozhodování porotcům nezáviděl.

Zvítězila kapela Trocha klidu u poroty jednoznačně?

Jestli Trocha klidu zvítězila jednoznačně, to nevím, u rozhodování jsem nebyl, abych jako hlavní pořadatel nebyl nařčen, že porotu ovlivňuji. Ale dohodli se bez boje, takže asi ano.

Zaznamenali jste větší zájem o autorskou soutěž, když je dotována finančně?

Nemám dojem, že by byl zájem větší. I dříve jsme měli hodně zájemců o autorskou soutěž. Většina kapel se chce ukázat se svou tvorbou, ale nějaká ta finanční pobídka není na škodu.

Pomáhá vám s finančním zajištěním město, nebo to je jen na vašich bedrech?

Finanční zatížení má na bedrech naše organizace, ale zatím to jde, nestěžujeme si.

Je vystoupení hosta soutěže pro diváky v Bludově také lákadlem?

U nás žádný host nevystupuje, máme plno i bez něho a také časově bychom ho těžko zvládali. Pět až šest hodin soutěžní muziky je náročných nejen pro porotu, ale taky pro diváky a pořadatele.

Přijedete fandit do Řevnic svým vyslancům?

Nevím, jestli z pořadatelů někdo pojede, ale se soutěžícími určitě pojedou jejich příznivci. Myslím, že vzhledem k jubileu Porty bude mnoho lidí uvažovat o účasti v Řevnicích a také v Ústí nad Labem.

{gallery}Bludov_2016{/gallery}

Foto: Alena Hošková