Východočeské kolo Porty 2014Východočeské kolo Porty proběhlo 22.3.2014 v pardubickém Kulturním centru Hronovická. Pořadatelé po několika letech změnili místo, ale nikoliv program portovního dne. Jako dříve po soutěži následovala Pardubická folková noc.

Soutěž zahájil patnáctiletý Michal Horáček. Dvě skladby zahrál na kytaru, jednu na klávesy. V jeho skladbách byl patrný vliv Tomáše Kluse. Kytarista Jindra Černohorský přednesl lyrické texty a bylo v něm vidět vyzrálého muzikanta. Standa Mösner nezaujal ani zpěvem ani instrumentálně. Na triu Široko byla znát malá pódiová zkušenost, ale předvedené vystoupení bylo celkem dobré. Kuba Štrba svými texty nezaujal, kytarou také ne. Luděk Špatenka podal slušný výkon, i když jevištní projev byl o poznání horší.

Duo V kapse myš - kytarista + zpěvačka střídající housle a klávesy podali slušný výkon. Sestava Jindřich Černohorský s kapelou zahrála pěknou country, bylo vidět a slyšet,že jsou to zkušení muzikanti.Šlapavá rytmika, kytara a piáno vytváří dobrou kapelu. Potom nastoupil Milan Matys, který trochu snížil nasazenou laťku. To Michal Wilie Sedláček předvedl velmi dobrý rytmický projev doprovázený výborným zpěvem. Příjemnou změnou byl zpěv Marka Vojtěcha, který se doprovázel na akordeon. Má zajímavé texty.

Fukanec stylem na pomezí folku a coutry předvedl slušnou úroveň, ale nezkušenost a špatně zvolené tóniny hodnocení snížily. Klára Vytisková dokázala, že se obejde i bez sestry Zuzky jako sólistka. Její vystoupení bylo perfektní, jak kytarově, tak zpěvem. Poslední vystoupil Karel Kyncl, Plzeňák, který je především členem sestavy Alternativa. Svoji slušnou muzikantskou úroveň dokázal i jako sólista.

Porota ve složení Petr Novotný (Žalman a spol.), Víťa Troníček (Marien), Jan Žamboch (Žamboši), Jarda Moravec (duo Ťuk) a Pavel Novák každého soutěžícího hodnotila hned po jeho vystoupení ve stylu Superstar.

Výsledky :
Interpretační soutěž
1.Jindřich Černohorský s kapelou – postup do řevnického finále
2.Marek Vojtěch – postup do řevnického semifinále
3.Klára Vytisková

Autorská soutěž 
1. skladba Sedm moudrých, autor a interpret Klára Vytisková - postup do autorské soutěže v Ústí nad Labem
2. skladba Limonádové nebe,  autor Tereza Urbánková, interpret V kapse myš - postup do autorské soutěže v Ústí nad Labem
3. skladba Domovina, autor a interpret Michal Willie Sedláček

Porta diváků  
1.Michal Willie Sedláček
2. Jindřich Černohorský s kapelou
3.Klára Vytisková

Slovem provázel Míra Psanec, zvuk zajistil Karel Toupal.Divácká účast nebyla velká.Předání cen a vystoupení vítěze proběhlo v rámci Pardubické folkové noci.

Luboš Fryml