Porta 2013 ve Vlasenici - vítězové Švédova trojkaPokud  jste ve Lhotě - Vlasenici ještě nebyli, věřte, že po první návštěvě už si tuto vesničku budete pamatovat. Je upravená, čistá a jsou tam velmi přátelští lidé. Pokud bych doporučil termín návštěvy, určitě by to byl den konání oblastního kola Porty, i když se v místním, úžasně renovovaném kulturním stánku –Spolkovém domě, hudebně pořád něco děje.

Může za to ochota pana Starosty Milana Houšky poskytnout podmínky a rodina Lhotských, která obětuje volný čas k perfektní přípravě a pořadatelskému nasazení k vytvoření takřka rodinné pohody a zázemí pro muzikanty i diváky. Díky.
20.4. se tedy konalo v této pohodě oblastní kolo Porty za účasti 16 hudebních těles. V poměrně slušně akusticky vyladěném sále připravil zvuk Míra Chramosta už k ranním zvukovkám. Do porotních křesel zasedli fundovaní Luboš a Verunka Stráníkovi, Pavel Malina, Tomáš Kaňka a Víťa Pacovský. Bohužel chyběl člověk, který na Vysočině pro folk udělal mnoho, a se kterým jsme se museli koncem ledna rozloučit nadobro – Karel Koch.

Z ohlasů porotců se dá souhrnně vybrat věta, hodnotící jak atmosféru, tak výkony soutěžících – „…lepší, než vloni“. Tedy oblastní kolo Vysočiny má laťku vysoko a našlápnuto.

Podle mého názoru bylo celé odpoledne velmi žánrově pestré, s řadou výborných muzikantských výkonů a dobrých zpěvaček. Porota neměla jednoduché rozhodování, vyjma nejlepšího výkonu. O dalších postupujících se věcně diskutovalo, až se všichni shodli na následujícím výsledku:
1. místo v interpretační Portě a postup do Národního finále Porty v Řevnicích:    Švédova trojka z Moravského Krumlova
2. místo a postup do semifinále Porty v Řevnicích: Sešup, který si zároveň odvezl Portu diváků.

Autorskou Portu získala a do Ústí nad Labem do finále této soutěže pojede také Švédova trojka se skladbou „Touha“, autorů Bořka Švédy a Romana Diviše. Druhým postupujícím je pelhřimovské duo 2MS se skladbou „Dřevěná“ autora Jakuba Marka.Cenu poroty dostal telčský písničkář vystupující pod jménem Paapaa.

Celému odpoledni chybělo snad jen více diváků, kteří se začali houfně scházet až večer. Hostem kola ve Vlasenici totiž byl Pavel Lohonka Žalman & spol. Muzika zněla až do pozdních hodin, celý den se vydařil a nezbývá, než poblahopřát pořadatelům, postupujícím a těšit se na příští ročník oblastního kola ve Vlasenici.

Zdenek Schwager

Porta 2013 ve VlaseniciPorta 2013 ve Vlasenici