POrta Plzeň 2013 - vítězovéDruhý víkend v dubnu se v Plzeňském Saloonu Roudná konalo Západočeské oblastní kolo Porty. Pořadatelské pokyny svému týmu uděloval Janek Erek, který celou soutěž také společně s Petrem Vroblem příjemně a vtipně moderovali.

Tím zřejmě přispěli i k odlehčení trémy soutěžících, kteří se pak před mikrofonem chovali poměrně přirozeně. Příjemné pro účastníky bylo, že mohli zahrát více než tři soutěžní písně a také se mohli spolehnout na výborného zvukaře Jana Šafaříka.
Soutěž zahájil Zbyněk JAREŠ z Rokycan s vlastními písněmi, jejichž interpretace však neměla dostatečnou úroveň. Plzeňské trio JSME V TOM mě již zaujalo hlavně pěknými aranžemi svých písní a houslovými party Martiny Mourkové. Dalším soutěžícím byla formace složená z dua DUBNIČKA-LAHODA rozšířená o 3 další muzikanty (klávesy, bicí a baskytara), která zahrála krásně vystavěné písně s výborným přednesem. K zaujetí posluchačů využívali všech prostředků, které hudební produkce nabízí. Pohyb, výraz, frázování a dynamiku s perfektní rytmikou.

Následovalo sesterské duo JAMPET, u kterého se hezky poslouchaly jejich vokály s přesným frázováním. Možná jen poslední píseň, při které se vyměnila jedna kytara za banjo nebyla vhodně zvolená. Ladění u banja nebylo nejlepší a celkově se tím pokazil výsledný dojem.
Po soutěžní přestávce, ve které vystoupili lonští vítězové západočeského oblastního kola, duo Jana BALEJOVÁ a Jirka MUCHA přišel zazpívat Pája  JANČA z Plzně. Ačkoli hraje už 10 let, tak jeho odklánění se od mikrofonu způsobovalo nesrozumitelnost textů a tím i problém oslovit posluchače.

Následující kapela RŮŽE V TRNÍ ze Lšelína hned prvními tóny upoutala pozornost. Zapívala texty J.Seiferta a K.J. Erbena, což ve mně evokovalo vzpomínky na Vl. Mišíka. Písně byly skvěle zazpívané a moc se mi líbil i výkon bubeníka. Další, velmi živá trampcountry kapela ČÁRY MÁRY (2010) z Plzně měla jako první skupina vícehlasý vokál. Někdy se však s přemíry snahy o výraz projevovaly chyby v intonaci. Soutěžní program zakončila svým pohodovým vystoupením kapela PPLP. Byla to další skupina, která měla příjemné vícehlasé vokály a pěkné aranže. Místopisně se definovali poněkud obecně, a jestliže se dá věřit jejich informacím, tak přijeli z Křivoklátska.

Porotu složenou ze zkušených hudebníků Vlaďky Bauerové, Romany Tomáškové, Bédi Šedivky Röhricha a Petra Merxbauera doplnil hudební vydavatel Jiří Sláma. Těsným poměrem hlasování porota rozhodla, že první místo interpretační Porty a postup do ČNF v Řevnicích získala domácí kapela DUBNIČKA-LAHODA. Druhé místo obsadila kapela RŮŽE V TRNÍ ze Lšelína. Třetí skončila plzeňská skupina ČÁRY MÁRY.
Do soutěže o Autorskou Portu vybrala porota píseň „Motýl v dlaních“ od skupiny Dubnička-Lahoda.

Diváckou Portu vyhrála skupina ČÁRY MÁRY, druhá byla kapela RŮŽE V TRNÍ a na třetím místě se umístilo trio JSME V TOM.

Cenu poroty za vokální výkon získal zpěvák kapely Růže v trní, Michal Willy Sedláček. 

Postřehy sepsal
Vašek Křemen - Vyhlídka

POrta Plzeň 2013