POrta Nymburk - předávání cenLetošní Polabské oblastní kolo Porty se přestěhovalo z Kolína do Hálkova městského divadla v Nymburce.  V pěkném prostředí divadla s dobrým zázemím pro účinkující zahájil v sobotu 6. dubna odpoledne moderátor Tomáš Březina (skupina Lážo Plážo) Polabské oblastní kolo Porty 2013, do kterého se přihlásilo 12 soutěžících. 

Bratři Křížovi (skupina Crossband) a tým pořadatelů zvládali pořadatelský křest a organizaci s přehledem. Porota se sešla ve složení: Zdena Hamerová (spisovatelka a řed. KS Sadská), Zdeněk Vřešťál (kapela Neřež), Luboš Dvořák (radio Jizera), Václav Havlas (muzikant a hud. pedagog), Jan Severa (malíř a muzikant), Zdeněk Stárek (štáb Porty Ústí n/L) a Stanislav Kříž (skupina Crossband a ředitel divadla).

Nevděčné první místo si vylosovala pražská skupina PRAŽEC, která existuje od roku 1985 a předvedla vyzrálý výkon spolu s příjemným hlasem zpěvačky. Dobrý dojem kazil jen notový pultík, který pro tři soutěžní písně není ani dobrým signálem pro porotu. Měl jsem i pocit, že se na výkonu projevila nervozita. Následující písničkářka Hanka Hrdinová z Kosmonos zvolila image s kovbojským kloboukem, přes který nebylo ani pořádně vidět do obličeje, což pro písničkáře znamená dost velký handicap. Těžko pak navazuje komunikaci s posluchači, zvlášť když to není podložené ani dobrou interpretací vlastních písní ani zajímavými texty. Z Plzně přijela soutěžit kapela ALTERNATIVA, která pěkně aranžovanými vlastními skladbami přitáhla zpět pozornost posluchačů. Vždyť také již v minulosti několikrát postoupila do finále celostátní Porty. Při dobrém pódiovému pohybu byla občas rušivá jen drobná rytmická nepřesnost.

Velmi sympatický výkon předvedla další kapela FALEŠNÁ PĚTKA ze Železnice. Dvojrodinná kapela jejíž tři mladé zpěvačky dobře intonovaly si své publikum určitě najde. Místopisně kombinovaná kapela KoYoTi (Pardubice, Rtyně v Podkrkonoší) zahrála krom vlastní písně i dvě skladby Mirka Jaroše (Skunka). Převedený výkon této skupiny by byl sympatický při posezení v restauraci nebo v přírodě, kde se všechny chyby ztrácí v hluku okolního prostředí a nezachránily to ani kvalitní Skunkovy písně. Výraznou hudební kvalitu předvedl další soutěžící, Standa HALÁČEK z nedaleké Kostelní Lhoty. Písničkář hrající od roku 2004 již několikrát postoupil se svými písněmi do finále Autorské Porty v Ústí n/L a i letos jeho písničky porotu oslovily. Následující skupina BRONTOSAUŘI Revival z Mladé Boleslavi sice pěkně zazpívala Nedvědovské písničky, ale Brontosauři jsou jenom jedni.

Odpočinkem pro porotu byla půlhodinka vyplněná vystoupením skupiny Lážo Plážo z Lysé nad Labem. Po této soutěžní přestávce zahájil další soutěž písničkář Jan MICHÁLEK z Lipníku, který neuměl ještě komunikovat s publikem a zaujal mě hlavně svým nástrojem, kterému říkal lapsteel?, což bylo vlastně dřevěné dobro bez kovové ozvučnice. Po něm vystoupila skupina Country Colaps z Pardubic. Ačkoli zazpívala oblíbené country písničky (Plácek v údolí apod.), tak s předvedeným výkonem neměla šanci zasáhnout v tomto kole do předních umístění. Mnohem lépe se poslouchala skupina MODRÝ PONDĚLÍ z Báště. Chybělo jen trochu víc náboje a výrazu při zpěvu. Další písničkář, Martin DRN NÝDR se sice snažil svou pěknou barvou hlasu oslovit posluchače, ale jeho zpěv a projev ještě potřebuje vyzrát. Poslední soutěžící formace ŠAKALI z Prahy a Lysé n/L neměla při svém vystoupení zrovna nejšťastnější den. Jejich čtení textů a po první sloce znovu opakování poslední písně bylo smutným vrcholem jinak velmi pěkně připraveného programu v příjemném prostředí.

V přestávce před večerním programem porota rozhodla o konečném pořadí a ještě stihla velmi oblíbené pohovory se soutěžícími s diskuzí k jejich výkonům.

Nesmím zapomenout také pochválit výkon zvukaře Zdeňka Víška, který se svým kolegou velmi rychle nazvučil každou kapelu bez nepříjemných efektů. Velmi hezký byl i večerní koncert kapely Neřež, která ve svém programu dala prostor i vítězné kapele Alternativa.
Na úplný závěr ještě shrnutí výsledků Polabského oblastního kola

První místo interpretační Porty a postup do ČNF v Řevnicích získala kapela ALTERNATIVA z Plzně. Na druhém, ale již nepostupovém místě se umístil Standa HALÁČEK a třetí místo obsadila kapela MODRÝ PONDĚLÍ.
Do finále Autorské Porty v Ústí n/L vybrala porota píseň „Mekka“ – autora a interpreta Standy Haláčka a skladbu „Tel Aviv“ – autoři: text Luděk Schmoll, hudba Karel Kyncl, interpret. Alternativa.
Nejvíce hlasů od diváků a tím i Diváckou Portu získal písničkář Jan Jelen MICHÁLEK z Lipníku.

Postřehy zaznamenal
Václav Křemen - Vyhlídka

POrta Nymburk - PražecPOrta Nymburk