ilustračníJaro v Podbrdí začínává podbrdským finále oblastní Porty v Domě kultury v Komárově, který v obecné tradici nese svůj starý název Buzuluk. Finále letos bude 17. března, ale zdá se, že jaro si, po kratičké zimě, hodně pospíšilo. Již první předkolo, které proběhlo v Příbrami 18. února, provázelo silně předjarní, vlahé počasí. A o týden později, 25. února, při druhém předkole v Zaječově, bylo venku ještě o něco vlídněji…

První předkolo proběhlo jako součást 33. půlročníku Příbramského huntíku Zdeňka Hejkrlíka na Malé scéně Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami, kde se naši soutěžící vmísili mezi půl druhou desítku vystupujících divácky bohatě navštíveného a celkově velmi zdařilého festiválku. Přesto, že mezi nimi nebyl nikdo, kdo by předvedl slabé vystoupení, nebylo těžké vybrat mezi nimi sedm finalistů pro Komárov. Stali se jimi příbramští borci - písničkář Petr Vašina a skupiny Ašpak, Bylo nás šest, Cirkus Hulata a Jerry & dcerry - a mladičká písničkářka Míša Macourková ze Řevnic. Jako náhradník byl stanoven písničkář Jirka Řehulka z Rosovic u Dobříše a dobře tak - nakonec startuje za Jerryho & dcerry, které život donutil z finále odstoupit.

Přesto, že tento článek má být o Portě, nemohu nezmínit některé vystupující Huntíku, kteří se naší soutěže nezúčastnili. Bezprostředním a hudebně čistým vystoupením zaujalo rodinné trio B. K. Vokoun z Příbrami, táta se dvěma malými dětmi, které jsou velkým příslibem pro Bránu a další dětská hudební hemžení. Trochu příjemné nostalgie vnesly do programu jihočeši Luboš Hrdlička a Láďa Němec se sadou písní bratří Ryvolů a hlavní organizátorka Hutíku, jedinečná zpěvačka Jana Hejkrlíková, které za podpory improvizované kapely Jerryho Lienerta přednesla sérii tradičních bluesových písní. Na ně ve finále zvesela navázala a zlatou korunu programu nasadila létající sborovna z Blovic u Plzně známá pod názvem Přelet M. S. Díky! Dobře bylo na Příbrami.

O týden později nás čekal, po akusticky skvělém příbramském divadle, akusticky hrůzný sál zaječovské Sokolovny. Ke cti mistra zvuku Páji Jindráka budiž na tomto místě poznamenáno, že v Příbrami předvedl velmi dobrý výkon a v Zaječově také udělal pro muzikanty a jejich posluchače vše, co umí. Z celkem devíti soutěžících, porota vybrala pět, které uvidíme na scéně Domu kultury v Komárově. Bude to skupina Naopak z Dobříše a České Lípy, která na Huntíku (kde si byla zahrát pro radost) zaslouženě vyhrála divácké hlasování a zde se podělila o druhé místo od diváků s další postupující formací Flender & spol. z Prahy. Třetím postupujícím je zdická kapela Pokus, v níž zpívá Anička Kliková, která zároveň vystupuje s Ivou Zítkovou ze Zaječova v duu Dolky, které si vymuzicírovalo nejen postup, ale i vítězství u diváků. Program soutěže uzavíralo, postup vybojovalo a nadšenou odezvu především u mladší části poměrně početného publika sklidilo duo Kachna & Zodiac. Bude-li hezky, možná přijdou do Buzuluku v domácích trepkách. Jsou totiž z Komárova.

Dalšími účastníky tohoto předkola, z nichž některým se podařilo porotě dobře zamotat hlavu, byly skupiny Cirkus bude z Berouna a Cluaran z Králova Dvora a dua Lenka Brtinská & Radek Valenta ze Slaného a Jana Vaculíková & Matyáš Borovský ze Svinař. Všem patří poděkování za účast.
Vedle soutěžících byli v Zaječově i dva hosté. Dětský pěvěcký sbor Základní školy v Zaječově vedený paní učitelkou Markétou Erazimovou a hořovická skupina Trapas, dva soubory, které jsou radostným příslibem do budoucna. V prvním, dětském, vyrůstají nové talenty, to je jasné… Ale čím je příslibem druhý? Podle toho, co mi členové momentálně pauzírujícího Trapasu řekli, chtějí se vrátit na scénu, jen co jim děti povyrostou. A pamětníci vědí, že to bývala jedna z nejlepších kapel v Podbrdí! Jejich jediné, po jediné zkoušce velmi dobře zahrané vystoupení toto renomé potvrdilo. Bylo krásnou tečkou za programem, kterou bych hrozně nerad rozmazal dalšími řečmi, a proto končím.

Ahoj 17. března v Komárově!
Program, na jehož začátku vystoupí jako hosté Jakub Kořínek & Katka Misíková a v závěru Vojta Kiďák Tomáško, začíná již ve 13 hodin!

Karel Vidimský - Cimbura