Folková nocVýchodo?eské kolo Porty se konalo 10. 3. od jedenácti hodin jako p?edvoj Pardubické folkové noci v ABC klubu na Olšinkách. Toto kolo nahradilo v minulém roce dosud konané Podorlické kolo.

Do soutěže se přihlásilo devatenáct kapel. Mezi nejostřílenější interprety patřila pardubická kapela Country Colaps, která vznikla v létě 2000 ze skupiny ŠVORC a která pořádá již tradiční festival trampské a country hudby Svojšický podzim. Jinak se diváci a porota mohla setkat se zcela novými sestavami staronových kapel a s několika mladými začínajícími zpěváky.

Nekompromisní pětičlennou porotu tvořilo uskupení: předseda Jarda Moravec (Duo Ťuk), Petr Novotný (Žalman a spol., Žalozpěv a další), Víťa Troníček (Marien, Český rozhlas), Petr Michal (sound engineer, studio MK production), Veronika Stráníková (Stráníci). Porota zvolila nový styl hodnocení. Bezprostředně po vystoupení interpreta po vzoru televizních hudebních soutěží mu dávala zpětnou vazbu a rady pro jeho tvorbu. Soutěží provázel vtipný glosátor Míra Ošanec.
Výsledky Porty se účastníci dozvěděli až v sedm hodin večer, přičemž soutěž probíhala od 11 do téměř 17 hodin. Vyhlašovaly se 3+1 kategorie.

V divácké kategorii hlasovalo 148 diváků a téměř polovina hlasů připadla prvnímu místu.

Pořadí bylo následující: 1. místo Kofe@Vlna, 2. místo Alternativa a 3. Quaoar.
Duo Kofe@Vlna i porotci hodnotili velice kladně, ostatně zpěvák Luboš Vaňkaje už několik let označován za jednoho  nejvýraznějších zpěváků mladé folkové generace.
Pořadí autorské porty: 1. Bublinková víla od Petra Šoty (Strunovrat), 2. Modrý pták od Martina Neumanna (Kofe) a 3. Mým přáním bylo sester Kláry a Zuzany Vytiskové z Quaoaru. Vítězové této kategorie postoupili do finále mezinárodního festivalu do Ústí nad Labem konaném 14. - 16. 6. 2012. Druzí postupují tamtéž, ale do semifinále.

Pořadí interpretační kategorie: 1. Strunovrat ze Slatiňan, 2. Kofe@Vlna z Ostravy, 3. Quaoar z Prahy. Strunovrat si z Pardubic  odnesl putovní ocelovou plastiku a možnost natočení demosnímku  v uznávaném nahrávacím studiu MK Production v Českých Budějovicích. Také postoupil do finálového kola do Řevnic, které se uskuteční 29. 6. – 1. 7. 2012. Druzí postupují do semifinále.

Zvláštní cenu od poroty dostala úžasná houslistka skupiny Strunovrat Jitka Šottová.
Na bezprostřední pocity a jejich plány jsme se zeptali všech tří kapel, které si rozebrali všechny diplomy a cédéčka.

Dotazy pro Strunovrat a Petra Šotta:

Jak se cítíte po výhře Porty?
Krásně, uvolněně, těšíme se na vystoupení po Rolničkách.

Myslíte si, že letos byla větší konkurence v Portě než loni?
Jednoznačně. Zatím, co jsem se zúčastňoval oblastních kol, tak letos úroveň byla zdaleka nejlepší. O to víc si toho ceníme.

Kde vás mohou fanoušci vidět v nejbližší době zpívat?
15. 3. V Doli klubu v Pardubicích od 19:00 s pražskou kapelou 9. patro.

Dojmy krásné Zuzany Vytiskové:

Byly jste spokojené s dnešním vystoupením? Není to náročné tu být od rána do noci?
Byly jsme spokojené. Ani to není náročné. Ono se dalo kombinovat zkoušení s posloucháním, takže to není tak zlé.

Užily jste si to tady?
Ano moc.

Loni jste vyhrály obě kategorie, jak interpretační, tak autorskou, máte pocit, že tři třetí místa je pro vás zhoršení?
Nejvíce mě překvapila divácká cena. Protože nám porota říkala, že neví, zda jsme typ pro folkového diváka. Takže v tomto ohledu vidím zásadní zlepšení. Takže mě to se sestrou potěšilo a motivuje dál.

Kde Quaoar diváci mohou v nejbližší době vidět?
Všechny informace o našich vystoupeních máme na webovkách, takže buď www.quaoar.wz.cz nebo na bandzone a hrajeme hodně. Nejbližší větší koncert máme příští týden v Praze, 19. března od 19:30 v TA Kavárna, Na Topolce 2. Naším hostem bude Martin Rous.

S vítězi oblastního kola Porty v Pardubicích  rozmlouvala Pavla Hartmanová - FOLK ŽIJE!

Fota Ivan Krejza:
– Finále patřilo oslavě 65. Narozenin Wabiho Daňka
– Quaoar-Praha - 3. místo ve všech kategoriích- přebírají cenu z rukou předsedy poroty- Jaroslav Moravec (Duo ťuk)
– Srunovrat – vítěz Autorské a Interpretační Porty před porotou.
Fota Petra Opočenská:
-  Alternativa - 2. Místo Divácká Porta  - při hodnocení výkonu před porotou

Folková nocFolková nocFolková noc