Vítěz jihočeského kola Porty: Duo Chance - Lenka Martinů a Jirka TomanLetošní jihočeské kolo je definitivně za námi a zná svého vítěze. Letos porota měla složité rozhodování, postupový klíč nám přisoudil možnost nominovat do Řevnic pouze jednoho soutěžícího z tohoto kola. Tím postupujícím je DUO CHANCE z Veselí nad Lužnicí.

Radost při vyhlášení byla veliká a Lenka Martinů, členka vítězného dua, si poprvé zkusila Portýra také z druhé strany - jako objekt pro rozhovor. Jako redaktorka Portýra, tehdy ještě jihlavského, otázky dávala, dnes na ně jako vítězka oblastního kola odpovídá.


Kdy jsi vystoupila na Portě poprvé?
Záleží na tom, jak se to vezme. Na Portě jsem vystupovala poprvé v patnácti letech, ale to byla dětská Porta nazvaná Krumlovský medvěd. Tam jsem vyhrála a postoupila do národního finále. Tam jsem vlastně také potkala Jirku Tomana, se kterým teď zpívám v Duu Chance. Jinak na Portě jsem hrála poprvé v roce 2009.
Co tě vedlo k rozhodnutí zpívat v duu a ve dvou kytarách?
Duo bylo jednoduché rozhodnutí, s Jirkou jsme si dlouhou dobu hráli pro radost a právě v roce 2009, asi tři týdny před Portou, nás napadlo proč to nezkusit a u toho jsme zůstali. Až na to, že tento rok jsem přidala ještě kytaru já, protože také hraji. Tak jsme zde ukázali, co v nás je. :-)
Pracuješ, nebo ještě studuješ?
Studuji. Pražskou konzervatoř, obor populární zpěv. Je to můj splněný sen.
Tušila jsi po odehrání recitálu, že to letos vyjde?
Vůbec ne, ani mě to nenapadlo. A hlavně jsme do toho šli jen tak, protože jsme si chtěli zahrát před lidmi, což bereme oba jako zkušenost.
Co se ti honilo hlavou, když jsi uslyšela své jméno a šla si pro cenu?
Vlastně se mi hlavou asi ani nic nehonilo, protože jsem byla tak překvapená, že jsem se jen zvedla a šla jsem. To, že jsme vyhráli, mi došlo až druhý den, když jsem sledovala vyhlášení na nahrávce. Pořád jsem nemohla uvěřit, že je to pravda.
Co se změní postupem do národního finále v Řevnicích?
To netuším, ale doufám, že budeme mít víc příležitostí hrát.
Jakou hudbu hrajete a na co se můžeme v Řevnicích těšit?
Snažíme se hrát vlastní písně, které jsou převážně folkové. Určitě se budeme snažit být co nejlepší a ukázat, co v nás je.
Jakou hudbu posloucháš, když je čas?
Poslouchám všechno možné, hlavně věci, které se musím učit do školy. Takže od šansonu, jazzu až k popu a muzikálům. Ale když chci relaxovat, tak si pouštím právě folk a country a taky nemůžu opomenout bluegrass. V autě mi nehraje nikdy nic jiného než kapela COP.
Ještě před začátkem soutěže jsme si povídali o možnosti, že se letos po pár letech vrátíš do redakce Portýra. Nedostanu já i Portýr košem?
Určitě košem nikdo nedostane. Když jsem byla v redakci před pár lety, což bylo ještě při jihlavské Portě, tak to byla skvělá práce, která mě moc bavila. Takže pokud se mnou budete počítat, tak budu jedině ráda. 

Doufám, že se Vám náš postupující bude líbit. Slibujeme, že ostudu určitě neudělá. O tom, že se jihočeská porota nespletla, se můžete přesvědčit ve dnech 24. - 26. 6. v lesním divadle v Řevnicích. Porta, o. s.