V předvečer státního svátku pozvala písničkářka, kytaristka a zpěvačka Jana Rychterová své příznivce do Salmovské literární kavárny kousek nad pražským Karlovým náměstím. Posílila se kontrabasistkou Evou Šašinkovou, která se naučila na basu už v cimbálce v rodné Strážnici, a houslistou Michalem Žárou, který chlapskou šikovnost jediného zástupce mužů předváděl s houslemi, violou, perkusemi i zvukařskými dovednostmi.

Jana Rychterová hrála na světlou kytaru v dlouhých černých šatech, oba spoluhráči byli červenočerní, což Jana podtrhla i informací ze šatny, že Michal má kromě košile i červené trenýrky.

Jak je u Jany Rychterové, strůjce repertoáru, dobrým zvykem, většina písniček byla nejen ze života, ale i pro život. Bez ohledu na to, jak je nazývala. Když konstatovala hned po začátku, že nejdůležitější jsou v životě dvě věci – láska a jídlo – dokázala to písní, co udělá s chlapem taková dešťová kapka. A když nazvala jednu ze svých písní filozofickou (protože když je člověk hladový, napadají ho hluboké myšlenky), byla to písnička o řeznictví. Ale má i song o tom, že nejtěžší je prostě žít nebo že by se chtěla vdávat a mít na svatbě černé koně, protože ti nejsou divocí, zhudebnila příběh o Sáře, zrcadle a jejím Kohnovi a první půlku koncertu zakončila - už s řádnou pomocí celého klubu – informací: Pršelo a pršelo, z báru se mi nechtělo!

V druhé půli oslavila svým způsobem práci pošťáků, v jedné milostné písni uklidňovala svého amanta, že přišel včas, protože ještě nenastal Parkinsonův čas. Abych použil jeden z jejích výrazů, „oprášila“ pár písní, které už byly trochu pokryté prachem času, a dokázala, že i o krutém osudu mladé dívky dovede zpívat tak, že diváci nedýchají.

Ale aby nepřišel zkrátka ani sport, navzdory počasí, uvedla zejména pro posluchačky velmi inspirující píseň o trenérovi zumby. A protože bylo před státním svátkem a v novinách toho moc veselého nebylo, zakončila koncert písní Dneska ještě můžem, při níž se chechtali všichni.

Začátkem června bude u Ostravy finále Dětské Porty a jedním z porotců bude i Jana Rychterová. Určitě taky zazpívá a už teď to těm mladým i nejmladším muzikantům přeji, protože to jsou skutečně písničky pro život.

Foto: archiv Jany Rychterové