Zuzana MichnováTurné Petr Kalandra Memory Band s hosty Zuzanou Michnovou a Oskarem Petrem, v médiích nazývané jako „nová éra Marsyas“, zavítalo v pond?lí 2.5. do pražské Malostranské besedy. Legendární jména spolu s náležitým promo p?ilákala do Besedy zna?n? po?etné publikum – bylo vyprodáno.


Koncert zahájila kapela  Petr Kalandra Memory Band známými skladbami hudebníka, jehož jméno zmiňují v názvu kapely. Už úvodní „Lodník“ měl ke Kalandrovi daleko, „Dětské šaty“ dojem ani trochu nevylepšily. Těžký spodek, příliš mnoho zvuků najednou, neschopnost pracovat s dynamikou, necitlivost k charakteru skladby (tu projevoval obzvlášť bubeník, který byl zřejmě placen od úderu a urputně dusal do kopáku i v pasážích, kde mělo znít maximálně lehké ťukání paličky o ráfek...). Přitom jednotlivým instrumentalistům nebylo co zásadního vytknout, což se projevilo, když se na pódiu objevil Oskar Petr a kapela najednou hrála téměř dobře...
Oskar Petr nejdřív odzpíval několik písniček z repertoáru Fabrica Atomica, na které navázal skladbou „Zmrzlinář“ z prvního alba Marsyas. Bylo velmi snadné zavřít oči a představovat si, že se vrátil čas – tak autenticky to znělo. Pak se k němu připojila Zuzana Michnová a s pouhým téměř jen kytarovým doprovodem společně zazpívali křehkou „Zní“.

Jak večer pokračoval, kapela opět přidávala na síle a vydatnosti, čímž něžnějším skladbám příliš neposloužila; mnohem líp v jejich podání dopadly novější písničky z posledního řadového alba "V přítmí" (podle mého soudu byla píseň „S Louisem“ jednoznačně zlatým hřebem večera).
Kdo se těšil na průzračné vokály byvších Marsyas, měl ten den smůlu. To, co zaznělo v „Zemi Bójů“, nemělo s Marsyas nic společného. Aspoň že to příliš nerušilo...:-)
Závěr koncertu se odehrál opět v režii kapely samotné. Snad úlevou, že už to mají skoro za sebou, rezignovali muzikanti na zřetelný rytmus a poslední písničky "Solnej sloup" a "Břímě" patří podle mě k tomu nejhoršímu, co ten večer publikum slyšelo. A nezachránila je ani účast Zuzany Michnové, které to naopak po několikaleté koncertní pauze zpívalo velmi dobře.

Je mi líto, ale až si budu příště chtít živě poslechnout něco od Kalandry, zaskočím na koncert Blues session (třeba 17.5. opět do Malostranské besedy).
Nová éra Marsyas? Tudy fakt ne...

foto: Dáša Borovská



Oskar Petr

Oskar Petr

Zuzana Michnová, Oskar Petr

Zuzana Michnová, Oskar Petr

Zuzana Michnová

Zuzana Michnová, Míra Kuželka

Zuzana Michnová

Míra Kuželka

Zuzana Michnová

Zuzana Michnová