Jedno z pražských oblastních kol Dětské Porty se konalo v Základní škole u svatého Štěpána. Hudební učebna se naplnila školními židličkami pro publikum, do kterých se napresovali zejména rodiče mladičkých soutěžících.

Koncert zahájily vítězky své kategorie na kroměřížském finále, skupina Štěpánka, v níž úspěšné muzikantky letošního finále doplnily čerstvé posily těch, které nastoupily do školy. Před rokem jsem Štěpánku nazval tekutým stříbrem, a to rozhodně nezkorodovalo. Žákyně 1. až 4. třídy v bleděmodrých tričkách hned od začátku nasadily laťku hodně vysoko. Začaly písní Zvon, a zatímco proslulý Spirituál kvintet těšil Ameriku na koncertu k třicetinám svobody za mořem, Štěpánka se dočkala velikého potlesku za spirituálnickou perlu o Jerichu. Skupina Vono už byla složena ze starších slečen v černých mikinách, z nichž každá ovládala nějaký nástroj a zpívaly všechny. Po nich přišla před dvěma měsíci vytvořená skupina Rovnátka, složená z několika členek Štěpánky, ale posílená i o kytaristu ze čtvrté třídy Kubu a první veřejné vystoupení se jim povedlo znamenitě.

Krátká přestávka posloužila rodičům k občerstvení, soutěžícím v kategorii jednotlivců k závěrečné přípravě na vystoupení. Eliška Havlíková neměla vůbec žádnou trému před tatínkem s maminkou, začala s kytarou nejprve svou vlastní písničkou a přidala dvě další, všechny tři podala se suverénní angličtinou. Bára Marková si zvolila za první skladbu písničku Zuzany Navarové Čert ví proč a za druhou píseň Tráva od Anety Langerové.

Odborná porota se shodla na pořadí skupin Vono, Štěpánka, Rovnátka, v soutěži jednotlivců dala na první místo Báru Markovou, na druhé Elišku Havlíkovou a všechny tyto úspěšné soutěžící doporučila k postupu do celostátního finále dětské Porty, které bude v květnu v Kroměříži.

Novoměstský džbánek, který se letos konal již počtvrté, získala skupina Vono.

Foto: z archivu Novoměstského džbánku 2016