Velká Porta, tedy ta Porta dospělých, co vznikla roku 1967 a je naším největším festivalem folkové, country, trampské hudby a příbuzných žánrů, už má za sebou půlstoletí historie. A je to opravdu historie národa, který má krásné úsloví „Co Čech – to muzikant!“

V osmdesátých letech minulého století dostala Porta mladší sestřičku, Dětskou Portu. Logicky a zaslouženě, protože mezi mladými, nejmladšími, zkrátka dětmi, je obrovská spousta muzikantských talentů.
Zatímco velká Porta se potýkala s nepřízní tehdy rozhodujících orgánů a stěhovala se s finálovým kláním různě po republice, až ji přijala na několik let Plzeň a na plzeňském Lochotíně jí fandily desítky tisíc diváků, Dětská Porta vyrůstala tiše. Nejprve také trochu putovala republikou, ale pak se usadila pod střechou Divadla za plotem v areálu pražské bohnické psychiatrie a tam poklidně rostla až do 25 let.
Jednadvacáté století už bylo porťáckým muzikantů nakloněno. Velká Porta se zabydlela v útulném Lesním divadle v Řevnicích u Prahy, kde už žije dvouciferný počet let, Dětská Porta se po čtvrtstoletí pod střechou v zimním termínu stala – stejně jako její starší sestra – venkovním festivalem a po premiéře pod širým nebem v Landeku u Ostravy našla domov v perle našich měst – hanácké Kroměříži.
A dostat se do Kroměříže, takový je cíl desítek mladých muzikantů, kteří soutěží v devíti kategoriích v oblastních kolech po celé republice a snaží se přesvědčit příslušné poroty, že právě oni si to mají v Kroměříži rozdat o symbolické skleněné kytarky a právo vítězů, zahrát si na některém velkém a zavedeném festivalu společně s těmi už dospělými, kteří kolikrát patří právě mezi jejich idoly.
Na podzim loňského roku proběhla první oblastní kola 29. ročníku Dětské Porty, na jehož finále koncem května letošního roku se už zase těší Kroměříž a na podzim roku 2020 začnou oblastní kola jubilejního 30. ročníku.

Ale nepředbíhejme, před námi je ročník s číslicí 29.

Pravidelné dějiště jihočeského oblastního kola - sál Domu dětí a mládeže v Krumlově – je v rekonstrukci, a tak Dětskou Portu přijalo krumlovské divadlo a bylo to důstojné prostředí pro jihočeské muzikanty, kteří byli velmi úspěšní na kroměřížském finále 2019. Mezi těmi, kteří bojovali o Kroměříž 2020, bylo i několik vítězů svých kategorií a smysl i nádheru této soutěže začal již první ze soutěžících, šestiletý Pepa Čarek, který se pustil do 16 vagonů známé písně legendárního Spirituál kvintetu za doprovodu kytary své maminky.

V Krumlově se soutěžilo v sedmi kategoriích a odborná porota, složená – jak je dobrým zvykem Dětské Porty - ze zkušených muzikantů, doporučila do Kroměříže celkem dvanáct soutěžících jednotlivců nebo skupin.

Jedno ze dvou pražských oblastních kol viděla hudební učebna Základní školy u svatého Štěpána. Obrovský byl zájem rodičů, z nichž mnozí patřili k členkám skupiny Štěpánka, která letos v Kroměříži vyhrála, a rodiče vítali na pražském nádraží své ratolesti velikánským transparentem. Soutěžících nebylo tolik jako v Krumlově, ale porota opět neměla lehkou práci, aby doporučila pro finále tři skupiny a dvě muzikantky.

V Hlubočkách u Olomouce se konal již 15. Folkový guláš, který se stal soutěží i o postup do národního finále Dětské Porty a také Melodie. V Kulturním domě Na letním bojovalo 16 soutěžících, celkem 37 mladých hudebníků. Mezi pořadateli, kteří se zasloužili o krásný průběh Guláše, byly kromě krajské organizace Pionýra a pionýrské skupiny Zborovice také KD Na letním, obec Hlubočky a podnik Pilana Saw Bodies Zborovice. V porotě, která hodnotila jednotlivá vystoupení a také doporučila ty podle ní nejlepší do národního finále, seděl mj. duchovní otec slavného Mohelnického dostavníku Pavel Aligátor Nenkovský. Postup do Kroměříže si vybojovali dva jednotlivci a tři uskupení, místní úřad v Hlubočkách dal ještě navíc dvě pozvánky k účasti na některé z hudebních akcí, které se v Hlubočkách budou konat.
I další oblastní kolo Dětské Porty se konalo ve městě, které posílá na republikové finále často pozdější vítěze. Již vzpomínaná mekka „velké“ Porty – Plzeň pořádá své oblastní kolo v plzeňské části Bolevec a přiláká každoročně spoustu zájemců. Třeba letos se pořadatelům ze střediska volného času „Radovánek“ přihlásilo 29 soutěžících, a tak se v bolevecké sokolovně hrálo a zpívalo po celý den. Hlavně v kategoriích jednotlivců a duet (tj. JB a JC) se rozpoutal o prvenství i postup obrovský souboj. Úkol, vybrat z osmi zájemců v obou těchto kategoriích vítěze, porotě opravdu nikdo nezáviděl, stejně jako nutnost určit další postupující. Nakonec pojede z Plzně do Kroměříže 11 zástupců Západočeského kraje.

V Holešově se kvalifikační oblastní kolo hrálo pod tradičním názvem Všetulský dostavník již po jedenácté a účast byla nádherná – 65 muzikantů. O to složitější byla práce poroty, která vybírala ty nejlepší do květnového kroměřížského finále Dětské Porty, ale také pro finále Melodie, které bude v lednu 2020 v Českých Budějovicích. Postupové listy a dárky předávala úspěšným soutěžícím místopředsedkyně České rady Pionýra Darina Zdráhalová, své hlasy dávali i diváci, kteří nejvíc ocenili Láďu Pešáka a duo František Oharek – Pavel Škubař.

Do Kopřivnice, kde oblastní kolo pořádala zdejší pionýrská skupina v místním kinosále, se sešli adepti postupu do národního finále již po jednadvacáté. Porota to neměla lehké, ale díky ní, zvukaři, který ozvučil celou soutěž, moderátorovi a všem dalším, co pomáhali a bez nichž by to nešlo, se oblastní kolo velmi podařilo a spokojené byly nejen Šedé myšky, které jako letošní vítězové kroměřížského finále vyhrály i postup do finále v roce 2020, ale také další vítězové kategorií, kteří budou v květnu bojovat v perle českých měst.

Posledním podzimním kvalifikačním kolem byly moravské Okříšky, které potvrdily jednak to, že Morava patří stále k nejzpěvnějším oblastem naší republiky, a také to, že oblastní kola Dětské Porty jsou správným sítem, které zachytí a objeví skutečné talenty.

Jarní část oblastních kol začala 10. ledna v Praze 4 a pokračovala 22. ledna v Berouně, další kola se konají 18. dubna v Dubí u Teplic a 19. dubna v Jablonci nad Nisou. V Dubí budou bojovat nejen kandidáti postupu do Kroměříže, ale i dospělí muzikanti o postup do národního finále velké Porty v Řevnicích.

A pak již bude pátek a sobota 22. a 23. května, kdy se z nejlepších finalistů stanou vítězové 20. ročníku Dětské Porty 2020.

Foto: archiv pořadatelů Dětské Porty, s přispěním Fandy Čálka, Dariny Zdráhalové, Lenky Sakařové a Věry Šustrové, dalších reprezentantů ústředního štábu na oblastních kolech