Budova Domu Dětí a mládeže v Českém Krumlově je v rekonstrukci, a tak se jihočeské oblastní kolo 29. ročníku Dětské Porty konalo v parádním, ale útulném Městském divadle.

A když už jsme u těch číslic, dodám, že krumlovské zápolení mladých muzikantů se konalo po třiadvacáté a devatenáctkrát už je uváděl kontrabasista Nezmarů Pavel Jim Drengubák, který – již tradičně - má velkou zásluhu na milé, přívětivé, kamarádské atmosféře tohoto důležitého koncertu, který pravidelně pro řadu soutěžících znamená první krok do veřejného vystupování.

Hned první vystupující z patnácti účastníků oblastního kola byl šestiletý Pepa Čarek, který se bez bázně pustil za doprovodu kytary své maminky do nezmarského Barevného dne a šestnácti vagonů slavné písně Spirituál kvintetu. V té chvíli to samozřejmě ještě nikdo netušil, ale bylo to vystoupení předznamenávající moc pěkný průběh celého odpoledne první listopadové neděle.

Těšily známé, ale nelehké písně - kromě 16 vagonů třeba pacifická perla Jaro nad Bretaní, Nohavicova Kometa, píseň Petra Nováka o ovečce, která měla již dávno spát, ale také lidovky, a když soutěžili už ti starší a zkušenější, zazněly i tři vlastní autorské skladby.

Kromě těch nejmladších, kteří se třeba docela nedávno naučili hrát na kytaru, ale skoro za ní nebyli vidět, soutěžili i ti, kteří si přivezli vítězství nebo uznání z celostátního finále v Kroměříži. A bylo zřejmé, že to nebyla žádná náhoda, když v Kroměříži bylo tolik úspěšných muzikantů v různých kategoriích právě z jihu Čech.

Když soutěž, v níž každý hrál dvě skladby, skončila, zahrál host odpoledne – někdejší soutěžící v Dětské Portě Jakub Lukáč - pak se pódium zaplnilo mladými muzikanty, kteří si už s chutí a bez trémy zajamovali (začali Gottovou Včelkou Májou, ale došlo i na Prší prší jen se leje) a pak už přišla na pódium odborná porota, složená z nezmarského Pavla Zajíce, Jaroslava Hnízdila ze Spolektivu, Petra Kršky z Rybníkářů a předsedy Vojty Zíchy ze Semtamu, a vyhlásila vítěze kategorií, v nichž se soutěžilo, a doporučení k účasti v národním finále v Kroměříži. Porota byla přísná, ale přesto doporučila i řadu soutěžících, kteří se umístili na dalším než prvním místě. Bylo zřejmé, že v květnu příštího roku budou Jihočeši zase patřit ve finále k favoritům.

Takhle dopadli ti nejlepší (první jméno je vítěz, druhé jméno znamená doporučení do finále, tučným písmem vítězové finále v Kroměříži 2019):

  • Kategorie JS: Josef Čarek
  • JA: Jan Hovorka, Eva Hargašová
  • JB: Eva Slavíková, Tobiáš Vojta
  • JC: Petra Tvarohová, Jitka Knížková
  • SB: Skupina Julie, skupina Mabošťan
  • SK: skupina Andromeda, skupina Kolibříci
  • SC: skupina Haštag, skupina Pišingr

Ilustrační foto: archiv Dětské Porty