Letos byl na oblasti Vysočina trochu větší fofr než obvykle. Nemoci řádily mezi účinkujícími, takže bylo až do vyhlášení ukončení přihlášek docela živo. Ale musím si oddechnout, dopadlo to dobře. Vítězem interpretační soutěže a postupujícím do finále se stala skupina Brtnický dostavník z Brtnice.

Naše Oblastní kolo PORTA Vysočina je specifické, protože v obci, která má 90 stálých obyvatel, se najednou začne hemžit skoro stejný počet lidiček, a když večer dorazí další na koncert hosta, jsme už oproti domácím v jasné přesilovce.

V den D se od 9 hodin začali sjíždět přihlášení umělci na zvukovou zkoušku, to je náš fenomén, aby zvuk při ostrém vystoupení nemusel zvukař lovit na zařízení a přednes byl bezchybný. Okolo poledne dorazila i slovutná porota, která byla letos v tomto složení: Hynek Pavlů - výrobce hudebních nástrojů PAVLŮ, hudebník a skladatel 4zdi Pelhřimov, Vojta Dydák Trykar - hudebník a dlouholetý profesionál ve hře na steel pedal guitar, Vítězslav Vacovský - portovní harcovník a hudebník, Pavel Zajíc - Nezmaři, Marcela Voborská - Pacifik, tihle profíci už něco prošli, aby měli už - jak říkáme - ´gebír´ posoudit, zda je přednes a skladba k nadzvednutí obočí. Jako delegáti za pořadatele všech oblastních kol České tábornické unie byli přítomní Jindřich Šrejbr a Josef Vejlupek.

Po zahrání vlajky v podání poroty a hlavního pořadatele a konferenciéra se rozběhla soutěž. Pro 14 zúčastněných to byl hezký maraton a pro porotu nelehký úděl, rozhodnout o tom, koho poslat do Řevnic do finále festivalu PORTA. Po lítém boji a opravdu velmi bouřlivém rozhodování poroty byl vynesen verdikt. Vítězem interpretační soutěže a postupujícím do finále se stala skupina Brtnický dostavník z Brtnice, druhé místo a postup do semifinále do Řevnic si vyzpívala skupina OTISK z Nového Rychnova. Autorskou portu si získal pro sebe Václav Pumr s písní Betterman. Cenu za diváckou Portu získal opět Brtnický Dostavník. 

Po vyhlášení výsledků a proslovu pana starosty obce Vlasenice pana Milana Houšky nastoupil host z Plzně. Michal Tučný Revival s Rosťou Fišerem rozezpíval celý, skoro do posledního místa zaplněný sál. No a po koncertě se rozběhl raut a jam session. Hrálo se do hezkého kuropění. 

V závěru musíme též poděkovat generálnímu partnerovi festivalu Pivovaru Kamenice nad Lipou, Kraji Vysočina za finanční podporu a i sponzorům: Elektro Uldrich, Hinton, Primatech, Colsys a Pulsklima. Bez jejich finančního přispění bychom nebyli schopni zajistit pořádání našeho kola na tak vysoké úrovni, jak jej pořádáme. 

Dle ohlasů se všem u nás líbilo a těšíme se na příští rok.