Západočeské oblastní kolo Porty proběhlo v sobotu 22. dubna od 11 hodin na sále v Saloonu na Roudné v Plzni. Z původně ohlášených jedenácti účinkujících se nakonec zúčastnilo pouze devět skupin či interpretů. Vyhrála skupina Past.

Soutěžily skupiny Dé Domhnaigh, Seven-of-nine (Sedmá z devíti), Hop a ŠaVani, Past, ProVokace, Jirka Hejnic Band a sólisté Karel Malcovský, Richard Rezek a Jiří Dědek Mucha. Vtipným slovem provázeli celým západočeským kolem Petr Vrobel a Honza Eret.

Porota vybrala v interpretační soutěži na první postupové místo plzeňskou skupinu Past. Druhé místo obsadila skupina Seven-of-nine ze Sokolova a na třetím místě skončila skupina HoP a ŠaVani z Plzně - Litic. V autorské soutěži pak byla porotou oceněna píseň Pod šibeničním vrchem od autora Františka Slámy z rodinné skupiny ProVokace.

Čestné uznání za interpretační výkon obdržel nejstarší účastník tohoto kola, pětašedesátiletý Jiří Dědek Mucha. V diváckém hlasování byl podruhé v tomto odpoledni oceněn Jiří Dědek Mucha.

Po vyhlášení cen následoval krátký minirecitál vítězné skupiny Past a celé příjemné sobotní odpoledne na Západočeském oblastním kole Porty v Plzni završilo vystoupení hosta – skupiny Janek Eret trio.