Krušnohorské oblastní kolo už je také za námi. Konalo se v obci Kalek na Kozí farmě u Drexlerů čp. 13. Do finále Porty postoupila skupina Naopak z Dobříše a České Lípy.

Soutěžní odpoledne zahájila skupina S.A.M. složená z členů z různých oblastí západočeského kraje (Sokolov, Kadaň a další), která jen odzpívala bez výrazu, ale dalo se to vydržet. Písničkář Slavomír (Randis) si udělal jen výlet s rodinou, ale na soutěž to není. To samé platí i o dalším Milanu Hotovém. Další v pořadí, skupina Pološero hrající aranže s irskými motivy s intonačními chybami, také nenadchla. Její člen Milan Kučera potom soutěžil i jako písničkář.

Následující písničkář Karel Končír byl ale daleko zajímavější svými písněmi, podáním i pěknou hrou na kytaru. Skupina Cholda & LBH měla hezké melodie, ale aranže a texty pokulhávaly. I Martin Bažant mě nijak nezaujal. Ostrovská skupina DRC se líbila jak svými písněmi, tak i instrumentálním projevem. Ještě více zaujala skupina Bylo nás 7, jen škoda, že použila pomůcku v podobě textů na stojánku. Trio 3K & M se dalo poslouchat, ale nenadchlo. Další trio byl písničkář Dušan je tu JAKODOMA s kamarádem hrajícím na cajon a hostem Lubošem Stráníkem. Sebevědomí mu nechybělo, ale výkon nebyl nijak oslnivý. Skupina Punčáčci podala standardní countryový výkon, běžný u večerních zábav. Podobně bych ohodnotil skupinu Seven-of-nine s tím rozdílem, že šlo o swingové podání písní s monotónními aranžemi.

Daleko příjemnější bylo soutěžní vystoupení folk a country skupiny Potokap ze Slaného. Také další, trampská skupina Poslední vagón se svými vokály a dynamikou se příjemně poslouchala. Závěrečný soutěžící trio, skupina NAOPAK z Dobříše a České Lípy nenechala nikoho na pochybách, že stejně jako loni si jde za vítězstvím.

První polovina byla spíše zahřívací kolo, v druhé půlce již bylo co poslouchat. 

Čas rozhodování poroty vyplnila svým vynikajícím vystoupením kapela Stráníci & M. Ošanec. 

Na závěr proběhlo vyhlášení výsledků a pohovory s porotci včetně nočního hudebního sejšnu.

Výsledky:

Interpretační soutěž: (1. Postupuje do finále Porty a 2. do semifinále)

NAOPAK – Dobříš/Česká Lípa

Potokap – Slaný

DRC – Ostrov nad Ohří

 Seven-of-nine - Sokolov

První dva ocenění dostali také pozvání na festival Potlach u Stráníků.

Autorská soutěž:

Modlitba, Karel Končír a interpret sk. 3K & M

Ráno, Martin Podešva/Petra Zajíčková interpret NAOPAK

Cukr, káva, limonáda, Rostislav Přindiš/Romana Trollerová, interpret Seven-of-nine

Žádné další ocenění nebylo uděleno.

Foto: Vašek Křemen zvaný Vyhlídka