V základních soutěžích Porty nám to bublá, a vše směřuje k finále v Řevnicích, které se neodvratně blíží. I když si člověk říká, že je přece ještě dost času, tak ale není. Koukám na hodiny nad sebou a tam ta vteřinová ručička nekompromisně zběsile utíká.

To digitály jsou lepší. Máte pocit, že čas stojí. Jen občas jednou za minutu to cvakne a kousek to poskočí o malý nepatrný krůček. Ale z té vteřinovky začínám být nervózní, protože běží jak o závod… A tak se samozřejmě bojím a vstávám ze židle, abychom to všechno stihli. 

Je fajn, že alespoň někteří soutěžící už vědí, jak na tom jsou. Jiné to ještě čeká a budou mít možnost soutěžit ve Svitavách, v jihomoravském a brněnském kole. Naprosto poslední možnost, kde se můžete ještě přihlásit na Portu, je v Moravsko-slezském kole. Všechny informace najdete na webu Porty.

Věřím, že se to všechno stihne, jako ostatně po celých těch 50 let, co Porta žije, a dopadne to jako v minulých ročnících. Vítězové se sejdou a budou dál soutěžit o přízeň porotců, ale i publika. Vítězové zvítězí a poražení si dál budou zpívat svoje písničky, protože je to prima život s hudbou a potleskem publika. Potlesk je totiž omamný ve všech žánrových i věkových kategoriích.

Letos bude tedy soutěžících víc o tu autorskou Portu. To znamená malá autorská neznámá, protože se zatím soutěž písniček konala v Ústí, kde to zrovna nebylo moc na jásání. Celé to ale směřuje k tomu, abychom objevili nové písničky, nové skvělé kapely a aby se tedy folk a country mohla šířit éterem. Festival tomu může trochu pomoct, ale stejně všechna ta tíže zůstává na interpretech a autorech a jejich touze udělat něco krásného. Úspěch je opojný a potřebný jak pro samotné tvůrce, tak pro ty, kteří pak zase pořádají další a další koncerty a festivaly.  K tomu je ovšem zapotřebí mediální podpora. Portovnímu dění zase pomohou Country rádio, Český rozhlas a další partnerská rádia, která mají ve svém profilu trochu country, folku a písniček s kytarou. A tak doufáme, že s námi budou dále kráčet rádia  Proglas, Samson, Signál Rádio, Egrensis, Krokodýl, Rádio Jihlava, Petrov, Vysočina, Folk…

A zatímco tohle píšu, tak ta vteřinovka pořád letí…

Těšíme se na všechny příznivce na Portě v Řevnicích a doufáme, že zase přijedete všichni, kterým se v Lesním divadle líbilo. A že s vámi přijedou i další hosté, kteří si už mysleli, že Porta skončila v Plzni, anebo ti, kteří o Portě ještě neslyšeli. Vemte je s sebou… Všem budou zpívat a hrát Věra Martinová, Tomáš Klus, František Nedvěd, Petr Bende, Ivo Jahelka, Voxel, Light & Love, Petr Kocman s Alanem Mikuškem, Pavlína Jíšová a spousta dalších skvělých kapel a interpretů. Všechny detaily samozřejmě upřesníme, ale hlavně si o Portě zase budeme povídat v šesti hodinových pořadech na Country rádiu během června. Důležité je, abyste si udělali zase čas poslední víkend před prázdninami, tedy 23. až 25. června 2017. 

Tak rozhodně nezůstaňte doma… Těšíme se na vás v lese v Řevnicích.