Není to tak dlouho, co liberecká kapela Jarret vydala nové album Soulásky & Samolásky. Nové písně této liberecké folkrockové stálice mohou znamenat také začátek nové etapy kapely Jarret.

Soulásky & Samolásky jsou totiž prvním albem, kde se Jarret neopírá o tvorbu svého dvorního autora Bohouše Vašáka. Zakládající člen Jarretu, Marek Štulír, poodhaluje motto nové nahrávky. „Když jsme připravili písně, co budeme nahrávat, tak se nám vybavila slova jednoho nejmenovaného klasika a bylo jasné, že to je motto naší nové desky - Znám jen tři druhy písní. Jak on ji má rád, ale ona ho nechce. Ona ho má ráda, ale on ji nechce. Anebo o pití.“ Právě tento citát si při poslechu Soulásek & Samolásek můžete vybavit mnohokrát.

Niterné zpovědi o samotě a stesku, o nešťastných láskách či o šťastných láskách s nešťastným koncem, tvoří podstatnou obsahovou část nového alba (a jedna skladba o pití zazní rovněž). Jarret však i tuto tématiku dokáže ve svých písních podat až s ironickou syrovostí a jindy zase s nadhledem a lehkostí, a tak při poslechu alba nevzniká tísnivá atmosféra. Baladu střídá reggae, po blues přijde rock a prostor dostane i disko. Fúze mezi žánry, to je další z tradičních poznávacích znaků skupiny Jarret. Stejně jako předchozí alba Za Hrany a Vztahem zapni jsou také Soulásky & Samolásky i přes žánrový crossover velmi konzistentní a Jarret zde zůstává Jarretem.

Zdroj: Indies Scope